Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα πως πρέπει στο εξής να μειώσει τις μερίδες φαγητού που διανέμει στους πρόσφυγες στην ανατολική και δυτική Αφρική ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης παρότι οι ανάγκες αυξάνονται
Τα τρία τέταρτα του συνολικού αριθμού των προσφύγων που υποστηρίζονται από το PAM στην ανατολική Αφρική είδαν τις μερίδες τους να μειώνονται μέχρι και 50%, δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, με όσους βρίσκονται στην Αιθιοπία, στην Κένυα, στο Νότιο Σουδάν και στην Ουγκάντα να έχουν επηρεαστεί πιο πολύ.
«Είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε τη λυπηρή απόφαση να μειώσουμε τις διατροφικές μερίδες για τους πρόσφυγες που εξαρτώνται από εμάς για την επιβίωσή τους», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής του PAM.
«Οι διαθέσιμοι πόροι δεν μπορούν να ακολουθήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα στον κόσμο», είπε.
Στη δυτική Αφρική – ιδιαίτερα στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Καμερούν, στο Τσαντ, στο Μαλί, στη Μαυριτανία και στον Νίγηρα – το PAM μείωσε «σημαντικά» τις μερίδες. Διαταράξεις στη διανομή διατροφικών μερίδων επίκεινται στην Ανγκόλα, στο Μαλάουι, στη Μοζαμβίκη, στο Κονγκό, στην Τανζανία και στη Ζιμπάμπουε, προειδοποιεί.
Την περασμένη Τρίτη, το PAM είπε πως χρειάζεται επειγόντως 426 εκατ. δολάρια για τους έξι επόμενους μήνες προκειμένου να αποτρέψει τον λιμό στο Νότιο Σουδάν, όπου τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Περίπου 8,3 εκατ. άνθρωποι, περιλαμβανομένων των προσφύγων, θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκεί «σοβαρό και οξύ λιμό» φέτος.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε σημαντικά την παγκόσμια προσφυγική κρίση και τον κίνδυνο λιμού, όχι μόνο καθιστώντας πρόσφυγες άλλους έξι εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς οι άμαχοι διέφευγαν από τις ζώνες των συγκρούσεων, αλλά και προκαλώντας την αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων, ιδιαίτερα των δημητριακών.
Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία ήταν ένα από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες στον κόσμο – εξάγοντας περίπου το 12% του σιταριού του πλανήτη, το 15% του καλαμποκιού και το 50% του ηλιελαίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτίμησε πως ο πόλεμος μπορεί να «οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε διατροφική ανασφάλεια».
Δείτε επίσης: Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Ψήφισε ο Εμανουέλ Μακρόν