Πακιστάν: Σκότωσε την αδερφή του και ινφλουένσερ για «λόγους τιμής»
Pakistani police officers escort Mohammed Wasim Azeem brother of slain model at a court in Multan, Pakistan, Friday, Sept. 27, 2019. A Pakistani court on Friday found the brother of a slain social media model, Qandeel Baloch, guilty of her 2016 murder and sentenced him to life in prison, drawing praise from activists who hailed the verdict in their reaction on social media. (AP Photo/Asim Tanveer)

Πακιστάν: Σκότωσε την αδερφή του και ινφλουένσερ για «λόγους τιμής»

Ελεύθερος αφέθηκε ο αδερφός της δολοφονημένης σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Πακιστάν Καντίλ Μπαλόχ, 3 χρόνια αφότου καταδικάστηκε για τη δολοφονία της επειδή «επέφερε ατιμία» στην οικογένεια

Η δολοφονία της Μπαλόχ το 2016 προκάλεσε εθνική κατακραυγή και επεφερε αλλαγές στους νόμους για τις λεγόμενες «δολοφονίες για λόγους τιμής» της χώρας.

Ο δικηγόρος του Ουασίμ Μπαλόχ, Σαρντάρ Μεχμούτ, επιβεβαίωσε στο CNNi την αθώωση την Τρίτη, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη δικαστική απόφαση.

Ο Ουασίμ Μπαλόχ συνελήφθη λίγες μέρες μετά τη δολοφονία και ομολόγησε σε βίντεο ότι σκότωσε την 25χρονη αδερφή του στο σπίτι της οικογένειάς της στην πόλη Μουλτάν στην επαρχία Πουντζάμπ του Πακιστάν. Παρά την παραδοχή του, δήλωσε αθώος στο δικαστήριο και το 2019 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Οι λεγόμενες «δολοφονίες τιμής» του Πακιστάν συνήθως περιλαμβάνουν τη δολοφονία μιας γυναίκας από συγγενή που πιστεύει ότι έχει ντροπιάσει την οικογένεια. Την εποχή της δολοφονίας της Καντίλ, ο νόμος του Πακιστάν επέτρεπε στην οικογένεια ενός θύματος να δώσει χάρη σε έναν καταδικασθέντα δολοφόνο.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών φοβήθηκαν ότι αυτός ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί για να γλυτώσει τον Ουασίμ.

Τρεις μήνες μετά τον θάνατο της Καντίλ, οι βουλευτές του Πακιστάν απάντησαν στη δημόσια κατακραυγή και ψήφισαν νομοθεσία κατά της αμφιλεγόμενης πρακτικής -μια απόφαση ορόσημο που χαιρετίστηκε από ακτιβιστές και δικηγόρους.

Αλλά η αθώωση του Ουασίμ τη Δευτέρα εξόργισε τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών στο Πακιστάν.

«Αυτός ο άντρας που ομολόγησε ότι σκότωσε την Καντίλ, την ίδια του την αδερφή, είναι ελεύθερος σήμερα στην ίδια χώρα όπου η Καντίλ δεν μπορούσε να ζήσει ελεύθερα τη ζωή της», έγραψε ο δικηγόρος και ακτιβιστής Νίγχατ Νταντ στο Twitter τη Δευτέρα.

Η Σαναμ Μαχερ, συγγραφέας του «A Woman Like Her: The Short Life of Qandeel Baloch», εξέφρασε επίσης την οργή της στο Instagram.

«Σε μια κοινωνία που χαίρεται πολύ με την τιμωρία των γυναικών που παραβιάζουν τους κανόνες, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάθε ύποπτος σε αυτή την υπόθεση έχει αθωωθεί», έγραψε η Μαχερ.

«Μετά τη σημερινή ετυμηγορία, μπορεί να ρωτήσουμε ποιος τη σκότωσε; Κανείς, φαίνεται. Αποδεχόμενοι αυτήν την απάντηση, είμαστε όλοι συνένοχοι στο έγκλημα της αποτυχίας να προστατέψουμε τις γυναίκες», πρόσθεσε.

Η Καντίλ Μπαλόχ κέρδισε φήμη στο εγγενώς συντηρητικό και πατριαρχικό Πακιστάν για τις τολμηρές, αυθάδεις και όλο και πιο πολιτικές αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αναρτήσεις που δεν μοιάζουν με τα εκατομμύρια των αναρτήσεων και των βίντεο που μοιράζονται 20άχρονοι διασημότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Διαδίκτυο, βγήκε στην κάμερα, μιλούσε για χτενίσματα και μοιράστηκε εξομολογήσεις για τις σχέσεις της με διασημότητες.

Η Καντίλ αναφερόταν στον εαυτό της ως «σύγχρονη φεμινίστρια» και είχε σχεδόν 750.000 ακολούθους στο Facebook.

Αλλά στο Πακιστάν, οι αναρτήσεις της ξεπέρασαν τα όρια αυτού που θεωρείται αποδεκτό.

Σε ένα βίντεο εξομολόγησης, ο Ουασίμ Μπαλόχ είπε ότι ήταν «περήφανος» που σκότωσε την αδερφή του, προσθέτοντας ότι το να μοιράζονται οι φίλοι του φωτογραφίες και βίντεο κλιπ της, ήταν «υπερβολικό» για εκείνον.

«Την νάρκωσα πρώτα, μετά τη σκότωσα», είπε και πρόσθεσε: «Τα κορίτσια γεννιούνται για να μένουν σπίτι και να ακολουθούν τις παραδόσεις. Η αδερφή μου δεν το έκανε ποτέ αυτό».

Δείτε επίσης: Πακιστάν: Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα

Loading

Play