Παναμάς: Δεν έχουν τέλος οι διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας

Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά, χθες Τετάρτη, στους δρόμους του Παναμά για να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους στις αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει το κύμα ακρίβειας, μεταξύ άλλων αιτημάτων.

Σε διάφορες περιοχές της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και σταμάτησαν φορτηγά που μετέφεραν κυρίως τρόφιμα σε αγορές, μια τακτική πίεσης που χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις πριν από δύο εβδομάδες.

propoli

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 5,2% τον Ιούνιο.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Ουμπέρτο Μορένο, μέλος μιας Ένωσης Εκπαιδευτικών που επιδιώκει συνάντηση με την κυβέρνηση ζητώντας αύξηση δαπανών για την παιδεία.

Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες, με εξαίρεση τους τομείς της υγείας και της παιδείας, και να βάλει τέλος στη διαφθορά.

Οι αποκλεισμοί κεντρικών οδικών αρτηριών έχουν προκαλέσει ελλείψεις, ιδίως αγροτικών προϊόντων, στην πρωτεύουσα του Παναμά.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση του προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο, η οποία έχει εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και «πάγωσε» τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ, έχει προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους διαδηλωτές.

Την Τρίτη, αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει αυτοκινητόδρομο στο δυτικό τμήμα της χώρας. «Εάν η αστυνομία συνεχίσει τις προσπάθειες καταστολής, αυτό θα έχει επίπτωση στον διάλογο», δήλωσε ο Μορένο.

Παραγωγοί έχουν ζητήσει από τους διαδηλωτές να επιτρέψουν «ασφαλείς διαδρόμους» για τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Παναμά δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Ο Ντράγκι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά η κυβέρνησή του… καταρρέει

Loading