Πεκίνο: Η ατζέντα της συνάντησης Λουκασένκο-Σι Τζινπινγκ την ερχόμενη εβδομάδα

Πεκίνο: Η ατζέντα της συνάντησης Λουκασένκο-Σι Τζινπινγκ την ερχόμενη εβδομάδα

Η Κίνα θα υποδεχθεί τον ηγέτη της Λευκορωσίας μετά την επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία

Η Κίνα θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας σε μια κρατική επίσκεψη αυτή την εβδομάδα, καλωσορίζοντας έναν σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες ότι το Πεκίνο μπορεί ακόμη να αποφασίσει να παράσχει οπλική υποστήριξη στη Ρωσία που θα την βοηθήσει στον πόλεμό της στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επισκέπτεται την Κίνα κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε ανακοίνωσή του χθες. Η τριήμερη επίσκεψη θα ξεκινήσει την Τρίτη.

Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου υποβόσκουν λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ ότι η Κίνα μπορεί να βοηθήσει να οπλιστούν οι δυνάμεις του Πούτιν που διεξάγουν πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι η Κίνα θα παράσχει σημαντική βοήθεια στη Ρωσία με τη μορφή όπλων, αλλά προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα επισύρει την αντίδραση των ΗΠΑ.

Η Κίνα κάλεσε για κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε ένα έγγραφο θέσεων για τον τερματισμό του πολέμου που κυκλοφόρησε την Παρασκευή. Αλλά αρκετά από τα 12 σημεία που περιέγραψε το Πεκίνο προσφέρουν σαφή οφέλη στον Πούτιν και απορρίφθηκαν από Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Λίγες ημέρες πριν από τη δημοσίευση της πρότασης, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα και χαρακτήρισε τους δεσμούς μεταξύ των εθνών “στέρεους σαν βουνό“.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ελπίζει ότι η Κίνα θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, στην πλευρά της “δίκαιης ειρήνης” – και επαίνεσε το Πεκίνο που άρχισε να ασχολείται με την Ουκρανία. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Κίνα ασπάζεται την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κίνα δεν θα προμηθεύσει όπλα στη Ρωσική Ομοσπονδία – για μένα είναι σημαντικό, για μένα είναι το υπ’ αριθμόν 1 σημείο“, δήλωσε ο Ζελένσκι. “Θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω αυτό“.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση της Κίνας πιθανώς έδωσε έγκριση σε κινεζικές εταιρείες να παρέχουν στη Ρωσία μη φονική, “διπλής χρήσης” υποστήριξη. Αλλά ο Μπλίνκεν δεν έδωσε παραδείγματα ή αποδείξεις ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει εγκρίνει είδη διπλής χρήσης, τα οποία μπορούν να έχουν τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς σκοπούς.

Η επίσκεψη του Λουκασένκο θα επικεντρωθεί στην οικονομική ανάκαμψη και στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών Κίνας-Λευκορωσίας, ανέφερε η κρατική ταμπλόιντ Global Times. Πρόσθεσε ότι “η πρακτική συνεργασία με την Κίνα σημαίνει πολλά για τη Λευκορωσία“, καθώς τόσο το Μινσκ όσο και η Μόσχα αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση από τη Δύση, καθώς ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας εισέρχεται στο δεύτερο έτος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευκορώσο ομόλογό του την Παρασκευή, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ δήλωσε ότι η Κίνα αντιτίθεται στην εξωτερική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας και στις παράνομες μονομερείς κυρώσεις κατά της χώρας“.

Οι δεσμοί μεταξύ Κίνας και Λευκορωσίας σημείωσαν ένα ιστορικό άλμα” αφότου ο Σι και ο Λουκασένκο ανακοίνωσαν την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε “μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση παντός καιρού“, όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Σαμαρκάνδης τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Κιν. Η κατηγοριοποίηση αυτή σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο επίσημης συνεργασίας της Κίνας με άλλες χώρες.

Δείτε επίσης: Λουκασένκο: Η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά μόνο αν δεχθεί επίθεση

Loading

Play