Η αστυνομία του Περού γνωστοποίησε χθες Τρίτη ότι θα απελαθούν πέντε και θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης το έκτο μέλος ομάδας τουριστών που φέρεται να προκάλεσε φθορές και να βεβήλωσε τον Ναό του Ήλιου στην ακρόπολη Μάτσου Πίτσου, περίφημο αρχαιολογικό χώρο, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μαγνήτη για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Οι έξι τουρίστες και τουρίστριες, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 20 και 32 ετών, υπήκοοι Αργεντινής, Βραζιλίας, Γαλλίας και Χιλής, συνελήφθησαν την Κυριακή από φύλακες του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Ήλιου και αστυνομικούς. Σύμφωνα με τις αρχές, μπήκαν κρυφά σε τομέα του μνημείου όπου η πρόσβαση είναι απαγορευμένη, προκάλεσαν φθορές και ένας τους αφόδευσε στον χώρο. Οι φθορές οφείλονται στην αποκόλληση λίθου που έγινε προσπάθεια να αφαιρεθεί από τοίχο του Ναού του Ήλιου και την πτώση του, με συνέπεια να υποστούν ζημιές ο τοίχος και το δάπεδο στον χώρο.
Ο τουρίστας που αποφασίστηκε να παραμείνει προφυλακισμένος και να προσαχθεί σε δίκη στο Περού, με την κατηγορία της «καταστροφής περουβιανής πολιτιστικής κληρονομιάς» – επισύρει φυλάκιση τουλάχιστον τεσσάρων ετών – είναι υπήκοος Αργεντινής, 28 ετών. Ο νεαρός φέρεται, σύμφωνα με τις αρχές, να ομολόγησε πως διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον βανδαλισμό του Ναού του Ήλιου, της σημαντικότερης θεότητας στον πολιτισμό των Ίνκα.
Τα υπόλοιπα πέντε μέλη της ομάδας των συλληφθέντων μετήχθησαν στην πόλη Κούσκο, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας του Περού, όπου θα ανακριθούν και αναμένεται «να απελαθούν».
Ο αρχαιολογικός χώρος στο Μάτσου Πίτσου («παλιό βουνό», κατά μια ερμηνεία της ονομασίας του στη γλώσσα Κέτσουα), που για πολλούς αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο των Ίνκα, βρίσκεται στην κορυφή όρους, σε υψόμετρο 2.400 μέτρων, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Κούσκο. Χαρακτηρίστηκε μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO το 1983. Προσελκύει πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο. Ειδικοί θεωρούν την τεράστια αύξηση της προσέλευσης τουριστών, την αποψίλωση του δάσους, τον αυξανόμενο κίνδυνο κατολισθήσεων, την ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη και την παράνομη πρόσβαση στον ιερό για τους Ίνκα τόπο αυτόν σοβαρές απειλές για τον αρχαιολογικό χώρο.
Σε τμήματα του Ναού του Ήλιου η πρόσβαση απαγορεύεται αυστηρά διότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του οικοδομήματος.