Περιορισμοί σε όλο τον κόσμο λόγω του κορονοϊού, πλήγμα στην οικονομία και στην πολιτική ζωή

Περιορισμοί σε όλο τον κόσμο λόγω του κορονοϊού, πλήγμα στην οικονομία και στην πολιτική ζωή

Οικονομίες σε αναστολή, κλειστά σύνορα, γενικός περιορισμός, αναβολές εκλογών: η πανδημία που συνδέεται με τον νέο κορονοϊό, που μετρά ήδη πάνω από 7.000 θανάτους, βαραίνει όλο και περισσότερο και αποδιοργανώνει σήμερα όλο τον πλανήτη.

Στην Ευρώπη, το νέο επίκεντρο της ασθένειας που εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα, η Γαλλία και τα 67 εκατομμύρια των κατοίκων της ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι (12:00, 13:00 ώρα Ελλάδας) έναν γενικό περιορισμό μετά την Ιταλία και την Ισπανία. “Είμαστε σε πόλεμο” εναντίον του ιού, διακήρυξε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν σε εθνικό διάγγελμά του.

Χθες βράδυ, πολλοί Παριζιάνοι έφυγαν από την πρωτεύουσα ενόψει της έναρξης των πιο δραστικών μέτρων για να πάνε να βιώσουν αυτόν τον περιορισμό στην εξοχή. Αυτοκίνητα φορτωμένα μέχρι πάνω, ουρές στα βενζινάδικα: τα μποτιλιαρίσματα στις εξόδους της πρωτεύουσας θύμιζαν εκείνα της αναχώρησης για διακοπές.

“Δύο άνθρωποι σε 24 τετραγωνικά (μέτρα) χωρίς πρόσβαση στη φύση ή στα πάρκα, είναι ανυπόφορο”, έλεγε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια σύμβουλος μάνατζμεντ που πήρε το βράδυ το τελευταίο τρένο από το Παρίσι για το Μπορντό για να πάει στη μητέρα της. Εκατό χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν αναπτυχθεί για να επιβλέψουν την τήρηση των κανόνων.

Στο Παρίσι, η τουριστική συνοικία της Μονμάρτρης ήταν σχεδόν έρημη, με εξαίρεση κάποιους που έκαναν τζόγκινγκ ή άλλους που έβγαζαν βόλτα τον σκύλο τους.

Όπως στην πλειονότητα των χωρών, αυξάνονται οι φόβοι να πλημμυρίσουν από ασθενείς τα νοσοκομεία και να παρουσιαστούν ελλείψεις σε υλικό.

Η Ευρώπη έκλεισε το μεσημέρι όλα τα εξωτερικά σύνορά της για 30 ημέρες, Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης “συναντώνται” σήμερα σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Ο “‘πόλεμος” εναντίον του ιού εκτυλίσσεται επίσης στο πεδίο της οικονομίας. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να ανακοινώσουν μέτρα στήριξης των αγορών και των επιχειρήσεων.

Το Παρίσι δηλώνει έτοιμο να προσφύγει σε εθνικοποιήσεις “αν χρειαστεί” και προβλέπει τώρα ότι η οικονομία του θα εισέλθει σε ύφεση. Η Ρώμη αποφάσισε να εθνικοποιήσει την αεροπορική εταιρία Alitalia που αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα.

Η Γαλλία ανακοίνωσε βοήθεια 45 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς. Η Νέα Ζηλανδία υπολογίζει να δαπανήσει 6,5 δισεκ. ευρώ, η Βραζιλία 26 δισεκ. ευρώ.

Χθες, Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε για πρώτη φορά ότι είναι “πιθανή” μια ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) που δήλωσε αποφασισμένη να κάνει “ό,τι είναι απαραίτητο” προκειμένου να επαναφέρει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η πολιτική ζωή έχει επίσης πληγεί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προκριματικές εκλογές στο Οχάιο για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές αναβλήθηκε χθες βράδυ και αρκετές πολιτείες ανέβαλαν τις ψηφοφορίες τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση είχε επικριθεί γιατί δεν ανέβαλε την περασμένη Κυριακή τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, ο δεύτερος γύρος αναβλήθηκε.

Παγκόσμιες μητροπόλεις κλείνουν εστιατόρια, μπαρ, ντισκοτέκ και κινηματογράφους. Σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία κρατούν τις πόρτες τους κλειστές.

Δραστηριότητες μεταφέρονται στο διαδίκτυο και οι παραγγελίες μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνονται. Η Amazon πρόκειται να αυξήσει τους μισθούς των υπαλλήλων στις αποθήκες σε όλο τον κόσμο και να προσλάβει 100.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ιός έχει φθάσει τώρα μέχρι τη Γροιλανδία, όπου το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε χθες.

Σε όλο τον κόσμο ο Covid-19 έχει σκοτώσει τουλάχιστον 7.063 ανθρώπους, με περισσότερα από 180.090 κρούσματα, σύμφωνα με απολογισμό που συνέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο από επίσημες πηγές στις 11:00 ώρα Ελλάδας. Όμως πολλές χώρες πλέον υποβάλλουν σε τεστ μόνο όσους χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος.

Πλέον, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας υπερβαίνουν εκείνους στην ηπειρωτική Κίνα (3.837 και 3.226 αντίστοιχα), απ΄όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Οι πιο πληγείσες χώρες μετά την Κίνα είναι η Ιταλία με 2.158 θανάτους σε 27.980 κρούσματα, το Ιράν με 988 θανάτους (16.169 κρούσματα), η Ισπανία με 491 θανάτους (11.178 κρούσματα) και η Γαλλία με 148 θανάτους (6.633 κρούσματα).

Η Ιταλία δεν έχει “ακόμη φθάσει το πικ” της μετάδοσης της νόσου, προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι ο περιορισμός του πληθυσμού μπορεί να διαρκέσει. Στη Γερμανία, οι κάτοικοι κλήθηκαν να “παραμείνουν στο σπίτι” και να εγκαταλείψουν τα σχέδια για διακοπές.

Στη Βραζιλία, κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στο Ρίο και στο Σάο Πάολο, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Στη Βρετανία, όπου η απόκριση κρίθηκε πολύ δειλή από τους επιστήμονες, αντίθετα με τα ριζικά μέτρα γειτονικών χωρών, η κυβέρνηση συνέστησε τελικά στο κοινό να αποφεύγει κάθε “κοινωνική επαφή” και “μη απαραίτητη μετακίνηση”.

Η Κίνα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει “πρακτικά περιορίσει” τον ιό και ανησυχεί πλέον για τις εισαγόμενες μολύνσεις (143 κρούσματα). Στο Πεκίνο, όσοι φθάνουν από το εξωτερικό τίθενται σε αναγκαστική καραντίνα για 14 ημέρες.

Εξάλλου, η Κίνα εξέφρασε “έντονη οργή” για ένα χθεσινό τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ που έκανε λόγο για “κινεζικό ιό” αναφερόμενος στον νέο κορονοϊό.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια πρώτη κλινική έρευνα είναι σε εξέλιξη για ένα εμβόλιο, ενώ στη Ρωσία έχουν αρχίσει τεστ σε ζώα που μπορούν, σύμφωνα με τις αρχές, να παρουσιάσουν ένα ή δύο πρωτότυπα εμβολίων τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, χιλιάδες Γάλλοι εργαζόμενοι μπλοκαρίστηκαν στην κυκλοφορία σήμερα καθώς η Ελβετία ενέτεινε τους συνοριακούς ελέγχους βάσει των έκτακτων μέτρων που αποφάσισε προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Μόνο Ελβετοί πολίτες, κάτοικοι και όσοι ταξιδεύουν για επιχειρηματικούς λόγους μπορούν να εισέλθουν στην Ελβετία βάσει των νέων ρυθμίσεων, που επηρεάζουν επίσης τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία. Οι Ελβετοί είχαν ήδη εντείνει τον έλεγχο της διασυνοριακής κυκλοφορίας από την Ιταλία.

Η νοσοκόμα Αντελίν Ντουμερί είπε πως χρειάστηκε τρεισήμισι ώρες για να περάσει τα σύνορα, μια διαδρομή για την οποία χρειάζεται συνήθως 45 λεπτά.

“Οι ασθενείς μας μάς περιμένουν, οι συνάδελφοί μας επίσης μας περιμένουν για να κάνουμε τη βάρδια μας”, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ.

“Μιλάμε για ανθρώπους, είναι στα κρεβάτια τους, περιμένουν για εξετάσεις αίματος, περιμένουν για έλεγχο της πίεσής τους, μας περιμένουν για να τους ταΐσουμε, περιμένουν”.

Μια άλλη Γαλλίδα νοσοκόμα, που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα (Μιρέιγ), είπε πως θα έφθανε στο νοσοκομείο με δύο ώρες καθυστέρηση.

“Ξέρω ότι και άλλοι άνθρωποι έχουν υποχρεώσεις, αλλά αυτό είναι λίγο πολύπλοκο”, είπε.

Το 60% των νοσηλευτών στη Γενεύη είναι από τη Γαλλία, γεγονός που αντανακλά την εξάρτηση της Ελβετίας από ξένους εργαζόμενους για την ομαλή λειτουργία του υγειονομικού της συστήματος.

Τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, οι τράπεζες, τα ταχυδρομεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι κλινικές και τα ιατρεία παραμένουν ανοικτά. Προϊόντα και άνθρωποι που διέρχονται τράνζιτ μπορούν επίσης να εισέλθουν στη χώρα.

Περισσότεροι από 2.330 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό στην Ελβετία και τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Τα ελβετικά νοσοκομεία μπορεί να καταρρεύσουν αν ο κορονοϊός συνεχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία, δήλωσε ανώτατος υγειονομικός αξιωματούχος, ο οποίος κάλεσε τους συμπατριώτες του να τηρήσουν τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί η επιδημία.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play