Περίπου 50 μετανάστες διασώθηκαν από την ακτοφυλακή της Ιταλίας

Περίπου 50 μετανάστες διασώθηκαν από την ακτοφυλακή της Ιταλίας

Οργάνωση αρωγής που παρακολουθεί την κίνηση των πλεούμενων με μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε περίπου πενήντα ανθρώπους που κινδύνευαν, έπειτα από επανειλημμένες κλήσεις για βοήθεια.

Η Alarm Phone, η οποία λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα, ανέφερε μέσω Twitter πως «επιβεβαιώνει με ανακούφιση ότι η ιταλική ακτοφυλακή εντέλει διέσωσε» τους ανθρώπους αυτούς, που είχαν αρχίσει να τηλεφωνούν για να ζητήσουν βοήθεια την Κυριακή.

Δεν δόθηκε καμιά άλλη πληροφορία για τους μετανάστες που διασώθηκαν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) ανακοίνωνε νωρίτερα χθες Δευτέρα πως έσπευδε να προσφέρει βοήθεια σε πλεούμενο με μετανάστες σε κίνδυνο στη Μεσόγειο, παρά τον φόβο πως θα παραβίαζε έτσι τον νέο νόμο για τις διασώσεις στη θάλασσα που θέσπισε η κυβέρνηση συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία.

«Κατευθυνόμαστε προς το πλεούμενο σε κίνδυνο για να βοηθήσουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου της MSF, ο Μαουρίτσιο Ντεμπάνε, αφού το πλοίο της ΜΚΟ, το Geo Barents, ειδοποιήθηκε πως 45 ως 50 άνθρωποι είχαν χαθεί στη θάλασσα και χρειάζονταν βοήθεια.

«Ζητήσαμε αμέσως άδεια να επέμβουμε από τις ιταλικές αρχές, αλλά δεν λάβαμε καμιά απάντηση», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

«Δυνάμει του διεθνούς δικαίου και των ναυτικών συμβάσεων, είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο», υπογράμμισε.

Η επέμβαση αυτή θα μπορούσε να φέρει την οργάνωση αρωγής αντιμέτωπη με τις ιταλικές αρχές, εξαιτίας νέου διατάγματος που τέθηκε σε ισχύ χθες Δευτέρα, με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρονται στις ιταλικές ακτές μέσω του περιορισμού του αριθμού των επιχειρήσεων διάσωσης που εκτελούν πλοία ΜΚΟ σε κάθε έξοδό τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν πάντως κατόπιν πως δεν αναζητούν πλέον το πλεούμενο.

Νωρίτερα χθες, η MSF ανέφερε σε νήμα αναρτήσεών της στο Twitter πως πλέον δεν επεμβαίνει για να διασώσει επιβαίνοντες σε πλεούμενα που κινδυνεύουν παρά κατόπιν αιτήματος των ιταλικών αρχών.

Η οργάνωση πρόσθεσε πως η Ρώμη απαίτησε το Geo Barents να μην επέμβει σε μια περίπτωση, διότι την κατάσταση τη «χειριζόταν η Λιβύη».

Το κυβερνητικό διάταγμα υπογράφτηκε από τον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα τη Δευτέρα και βρίσκεται στο κοινοβούλιο για να μετατραπεί σε νόμο εντός 60 ημερών, περίοδο κατά την οποία θα μπορούσε θεωρητικά να τροποποιηθεί.

Η κυβέρνηση υπό την ακροδεξιά Τζόρτζα Μελόνι αναδείχθηκε στην εξουσία τον Οκτώβριο υποσχόμενη να «σταματήσει» τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία (πάνω από 105.000 το 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμη).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Στο Κίεβο η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου

Loading