Το Περού, όπου η κυβέρνηση αναθεώρησε χθες Δευτέρα βάσει συστάσεων των ειδικών τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού, από τους 69.000 στους 180.000 και πλέον νεκρούς, είναι πλέον η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στον κόσμο
Σύμφωνα με τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο και αποτελείται από περουβιανούς επιστήμονες και ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανερχόταν ως την 22η Μαΐου σε 180.764 στο κράτος των περίπου 33 εκατομμυρίων κατοίκων. Με άλλα λόγια, η χώρα των Άνδεων είναι αυτή που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο, με 5.484 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Με βάση τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό, που έφθανε ως την Κυριακή 30ή Μαΐου, οι θάνατοι ήταν 69.342, με άλλα λόγια η χώρα καταλάμβανε τη 13η θέση σε αυτή την μακάβρια παγκόσμια κατάταξη, με 2.103 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Ως χθες η χώρα που είχε υποστεί με βάση τα επίσημα δεδομένα το βαρύτερο πλήγμα κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της ήταν η Ουγγαρία, με 3.077 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Από σήμερα (…) θα έχουμε πιο εξαντλητικά στοιχεία, που έχουν μεγάλη χρησιμότητα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η περουβιανή πρωθυπουργός Βιολέτα Μπερμούντες.
Μέχρι χθες οι υγειονομικές αρχές κατέγραφαν μόνο τους θανάτους ασθενών που είχε επιβεβαιωθεί με εξετάσεις πως έπασχαν από την COVID-19.
Πλέον θα συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό θάνατοι με βάση επτά κριτήρια τεχνικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων «πιθανών κρουσμάτων (…) που συνδέονταν αποδεδειγμένα με επιβεβαιωμένο κρούσμα». Θα καταμετρώνται επίσης «ύποπτα κρούσματα (…) με κλινική εικόνα που συνάδει» με τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με την ίδια.
Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στο Περού, που άρχισε την 9η Φεβρουαρίου, προχωρά αργά, με μόλις το 5% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την COVID-19.
Πάντως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μειώνεται, βρισκόταν χθες περί τους 12.000 από τους 15.500 στους οποίους είχε φθάσει την 20ή Απριλίου.
Ειδικοί προειδοποιούσαν για καιρό ότι οι επίσημες στατιστικές υποτιμούσαν κατά πολύ τον πραγματικό αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στο Περού. Η κ.Μπερμούντες είπε πως ήταν «καθήκον μας να δημοσιοποιήσουμε τα αναθεωρημένα στοιχεία».
Δείτε επίσης: Γερμανία-κορονοϊός: Κέντρα διαγνωστικών τεστ στη χρέωναν περισσότερα τεστ από όσο γίνονταν στην πραγματικότητα