Η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελεί προτεραιότητα του υπουργικού συμβολίου της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ
Μετά την κυβερνητική συνεδρίαση της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στη βουλγαρική στρατηγική που είναι η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και στην αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για διπλωματική λύση σε αυτήν τη σύγκρουση.
Το υπουργικό συμβούλιο άκουσε την έκθεση του υπουργού Άμυνας για την κατάσταση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
“Η αμυντική μας στρατηγική θα επικεντρωθεί και θα βασιστεί στις βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτές θα παίξουν τον ηγετικό ρόλο, δηλαδή βουλγαρικά στρατεύματα, βουλγαρική διοίκηση και πραγματική βουλγαρική στρατιωτική ηγεσία. Δυστυχώς, οι ένοπλες δυνάμεις της Βουλγαρίας δεν έχουν χρηματοδοτηθεί επαρκώς και καταλλήλως όλα αυτά τα χρόνια. Επί του παρόντος υπάρχουν σαφείς ελλείψεις“, είπε ο Πέτκοφ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αντιμετώπισή τους θα είναι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης: “Υπάρχουν περισσότερα από την απλή αγορά υλικού, το οποίο επιλέγεται χωρίς συστηματικό τρόπο· θα πρέπει να επικεντρωθούμε ειδικά στις βουλγαρικές ελλείψεις, ώστε να φέρουμε τις ένοπλες δυνάμεις στη θέση που τους αρμόζει. Από τώρα και στο εξής, η Βουλγαρία δεν πρέπει να είναι απλώς ένας καταναλωτής ασφάλειας, θα πρέπει να είναι ένας εποικοδομητικός εταίρος εντός του ΝΑΤΟ.”
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ είπε ότι “σε σχέση με τη θέση της Βουλγαρίας ως προς την οικοδόμηση στοιχείων κοινής συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, συζητήσαμε και αποφασίσαμε ότι μαζί με τις διπλωματικές προσπάθειες, η Βουλγαρία θα κάνει το δικό της βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της δικής της αμυντικής δυνατότητας“.
Ο Γιάνεφ δήλωσε ότι η ανάπτυξη της αμυντικής δυνατότητας θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας αυτού που αναφέρεται ως “ένα τάγμα μάχης” των βουλγαρικών στρατευμάτων υπό βουλγαρική διοίκηση με τη χρήση της εθνικής αλυσίδας διοίκησης.
Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι αυτή θα είναι και η θέση της Βουλγαρίας στα μέτρα που συζητούνται στο ΝΑΤΟ.
Ο Γιάνεφ δήλωσε ότι “αναζητώντας μια επίδειξη αποτρεπτικής δυνατότητας, στην οποία η Βουλγαρία θα είναι έτοιμη να δεσμευτεί εντός του ΝΑΤΟ, επιδιώκουμε στην πραγματικότητα την ανάπτυξη της δικής μας αμυντικής δυνατότητας και την ανάπτυξη των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων“.
Πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν δυνατότητες για να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα τα σχέδια εκσυγχρονισμού και επανεξοπλισμού των ελλειμμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Δείτε επίσης: Ο ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ: Δηλώνει πως η Ουάσινγκτον τον πιέζει να φύγει
- Συνάντηση-μήνυμα Ρούμπιο με ΥΠΕΞ Ινδίας, Αυστραλίας και Ιαπωνίας στην Κίνα
- Τραμπ: Δημοτικότητα στο 47% και διαφωνίες πολιτών για τις αποφάσεις του
- Νταβός 2025: Η τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης κυριαρχεί στην ελβετική πόλη
- Σφάλμα 404: Η σελίδα του Συντάγματος εξαφανίστηκε από τον ιστότοπο του Λευκού Οίκου
- Champions League: Σημαντικές στιγμές και γκολ της βραδιάς