Πιέσεις δέχεται η ΕΕ λόγω ενεργειακής κρίσης – «Θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες» λέει ο Τζεντιλόνι

Πιέσεις δέχεται η ΕΕ λόγω ενεργειακής κρίσης – «Θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες» λέει ο Τζεντιλόνι

Μεγάλη πίεση δέχεται η Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης

«Ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες εδώ και γενιές», προειδοποίησε σε μια ομιλία στις Βρυξέλλες.

«Ένας ορισμένος αριθμός σημάτων συναγερμού ανάβουν στο κόκκινο: οι τιμές της ενέργειας κατέρριψαν νέα ρεκόρ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται. Και ο ρωσικός πόλεμος συνεχίζεται», είπε.

Οι τιμές του αερίου ήταν στα τέλη Αυγούστου 15 φορές υψηλότερες εκείνων που ήταν πριν από την πανδημία της Covid-19 και σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της, υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι, ο οποίος μιλούσε σε μια διάσκεψη του κέντρου Bruegel, ενώ το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Ρώσους είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Οι προοπτικές εξαρτώνται ουσιαστικά από την εξέλιξη των αγορών ενέργειας: υποβαθμίζονται σαφώς σε σχέση με το σενάριο αναφοράς μας σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού σε ρωσικό αέριο», προειδοποίησε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 14 Ιουλίου τις προβλέψεις της για αύξηση 2,6% στην ευρωζώνη το 2022 και 1,4% το 2023. Οι προβλέψεις αυτές ήταν ήδη μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις (2,7% και 2,3% αντίστοιχα).

Ο Τζεντιλόνι υπενθύμισε πως ο πληθωρισμός κατέρριψε νέο ρεκόρ στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, φθάνοντας το 9,1%.

Ο Επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης στον δείκτη PMI που έδειξε μια μείωση της δραστηριότητας τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στις 19 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα.

«Οι συνθήκες χρηματοδότησης στενεύουν ταυτόχρονα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το ευρώ έπεσε κάτω από την ισοτιμία 1:1 προς το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια και οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα δείχνουν πως η εξωτερική ζήτηση θα παραμείνει αδύναμη», επέμεινε.

«Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο ζοφερά», είπε ο Τζεντιλόνι, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του έτους.

Η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναθεώρησε προς τα πάνω σήμερα τα ποσοστά ανάπτυξης για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο σε 0,7% και 0,8% αντίστοιχα στην ευρωζώνη.

«Οι αγορές εργασίας έχουν πολύ καλή επίδοση. Τα επίπεδα απασχόλησης στην ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται στο δεύτερο τρίμηνο (+0,4%). Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω και τον Ιούλιο καταγράφηκε σε ένα ιστορικό χαμηλό 6%», είπε ο Τζεντιλόνι.

«Και οι διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μετριάζονται, με τη συμφόρηση στα λιμάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Κίνα να έχει μειωθεί σημαντικά. Οι εξελίξεις αυτές θα μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός μπορεί να έχει φθάσει την κορύφωσή του», είπε.

Δείτε επίσης: ΟΗΕ: Θα χρειαστούν σχεδόν 300 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων

Loading

Play