Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και επιθυμούν η χώρα να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διαμήνυσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι.
«Η διεξαγωγή των διακυβερνητικών διασκέψεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ (που σηματοδοτούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Έχετε εκπληρώσει όλα τα κριτήρια. Έχετε ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και σας αξίζει να σημειώσετε ταχεία πρόοδο. Το έχουμε πει ήδη και θα το επαναλάβω. Το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται στην ΕΕ. Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια και μεγαλύτερη ευημερία στην Ευρώπη» δήλωσε η Ντόνφριντ.
Από τη μεριά του, ο Μπουγιάρ Οσμάνι σημείωσε ότι τώρα είναι η στιγμή που η ΕΕ πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της και να επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία στη διάρκεια της τρέχουσας, γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξήρε τη Βόρεια Μακεδονία για τη στάση της σχετικά με την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και σημείωσε πως η χώρα, παρά το ότι είναι το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, επέδειξε ωριμότητα και ευαισθησία, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αναφορικά με την ρωσική εισβολή.
Κατά τη σημερινή επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια συμφωνήθηκε να διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον «στρατηγικός διάλογος» μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Μακεδονίας για την ενίσχυση της εταιρικής τους σχέσης.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση, όμως στο ενδιάμεσο η Σόφια μετέβαλε τη θέσή της και έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να υποστηρίξει μία τέτοια εξέλιξη, λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: ΔΝΤ: Οι πιο ευάλωτες χώρες της Αφρικής θα πληγούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Παρί Σεν Ζερμέν – Λανς 1-0: Ο Ντεμπελέ καθάρισε για την Παρί
- Συναρπαστική νίκη του ΠΑΟΚ με 81-80 απέναντι στο Μαρούσι
- FBI: Απορρίπτει το βίντεο που ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει εκλογική απάτη
- ΗΠΑ προς Ιράν: Προειδοποίησαν κατά νέας επίθεσης με αν consequences για το Ισραήλ
- Κλιματική αλλαγή: Πώς οι έντονες καταιγίδες και οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται