Πικετοφορία συμπαράστασης έξω από το κτίριο της FSB στην Μόσχα για τους επτά νεαρούς που καταδικάστηκαν για σύσταση «τρομοκρατικής οργάνωσης»

Πικετοφορία συμπαράστασης έξω από το κτίριο της FSB στην Μόσχα για τους επτά νεαρούς που καταδικάστηκαν για σύσταση «τρομοκρατικής οργάνωσης»

Στις πέντε η ώρα το απόγευμα στη Μόσχα στην πλατεία Λουμπλιάνκα, άρχισαν πικετοφορίες συμπαράστασης προς τους πέντε νεαρούς που καταδικάστηκαν στις 10 Ιανουαρίου για σύσταση «τρομοκρατικής οργάνωσης» με την επωνυμία «Δίκτυο», η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο επιδίωκε να ανατρέψει το καθεστώς στην Ρωσία.

Οι πικετοφορίες είναι ατομικές και περισσότερα από 100 άτομα, μεταδίδει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle, μπήκαν στη σειρά για να λάβουν ατομικά ο καθένας μέρος στην πικετοφορία.

Παρόμοιες εκδηλώσεις συμπαράστασης πραγματοποιούνται στην Αγία Πετρούπολη και στην πόλη Ροστρόβ επί του Ντόν. Τα πρώτα λεπτά της πικετοφορίας συνελήφθη ο ακτιβιστής Βίκτορ Νεμίτοφ, ενώ μαζί του στην κλούβα της αστυνομίας οδηγήθηκε και ένας προβοκάτορας από την οργάνωση SERB ο οποίος έσκισε πλακάτ που κρατούσε κάποιος από τους συμμετέχοντες στην πικετοφορία, μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος OVD-info επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.

Οι επτά νεαροί καταδικάστηκαν σε ποινές από 6 ως 18 χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με την απόφαση του στρατοδικείου του Πέντζα στην κεντρική Ρωσία. Η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε τους άνδρες αυτούς ως «αντιφασίστες» τρομοκράτες και «αναρχικούς».

Οι νεαροί αυτοί, που όλοι τους έχουν γεννηθεί από το 1988 ως το 1996, συνελήφθησαν το 2017 με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Εναντίον κάποιων εξ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για κατοχή όπλων και πυρομαχικών αλλά και για απόπειρα διακίνησης ναρκωτικών.

Οι επικεφαλής της οργάνωσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ντμίτρι Πτσελίντσεφ και ο Ίλια Σακούρσκι, καταδικάστηκαν σε 18 και 16 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα.

Ωστόσο, ΜΚΟ και η ρωσική αντιπολίτευση καταγγέλλουν ότι η υπόθεση παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε η κοινή γνώμη να πειστεί ότι οι άνδρες αυτοί αποτελούσαν απειλή κατά της κυβέρνησης.

«Η απόφαση αυτή έχει στόχο να δείξει στους πολίτες ότι υπάρχει πραγματική απειλή από την πολιτική τρομοκρατία (…) και αποτελεί εντολή προς τους νέους: “ καθίστε, μην κινείστε!”», κατήγγειλε η Σβετλάνα Γκανουσκίνα της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial.

Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν είχε ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με ΜΚΟ, η υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας (FSB) για να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των επτά ανδρών βασίστηκε στις ομολογίες τους, αν και αρκετοί κατήγγειλαν ότι κακοποιήθηκαν, ακόμη και ότι βασανίστηκαν, προκειμένου να ομολογήσουν.

Εξάλλου και ο πλέον γνωστός επικριτής του Κρεμλίνου, ο Αλεξέι Ναβάλνι, επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου.

«Ομολογίες για την ύπαρξη τρομοκρατικής οργάνωσης που ελήφθησαν βασανίζοντας νέους. Οποιοσδήποτε υπουργός της ρωσικής κυβέρνησης είναι 10 φορές μεγαλύτερος εγκληματίας και απειλή για την κοινωνία από τους νέους αυτούς», τόνισε στο Twitter, καταγγέλλοντας μια «τερατώδη» απόφαση.

 

Πηγή: Deutsche Welle (ρωσική υπηρεσία), ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: https://www.dw.com/ru/%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%8E%D1%82-%D1%84%D1%81%D0%B1-%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%BA%D1%83-%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D1%85-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%83-%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8/a-52382708

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play