Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε σε έναν Μάρτυρα του Ιεχωβά την ποινή κάθειρξης 6.5 ετών ως ένοχο για εξτρεμιστική δραστηριότητα, δήλωσε ο δικηγόρος του.
Η απόφαση που επέβαλε το δικαστήριο της πόλης Πσκόφ στον 61χρονο Γκενάντι Σπακόφσκι, υπήρξε η πλέον σκληρή απόφαση που έχει επιβληθεί σε Μάρτυρα του Ιεχωβά στη Ρωσία από τότε που με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο το 2017 χαρακτήρισε τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» εξτρεμιστική οργάνωση η οποία πρέπει να διαλυθεί, ανακοίνωσαν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά».
Ο Σπακόφσκι αρνήθηκε τις κατηγορίες και θα εφεσιβάλει την απόφαση, δήλωσε ο δικηγόρος του Αρλί Τσιμίροφ.
Οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά», που έχουν την κεντρική τους διοίκηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, δέχονται εδώ και χρόνια πιέσεις στην Ρωσία, όπου παίζει καθοριστικό ρόλο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία υποστηρίζεται από τον Πούτιν. Οι Ορθόδοξοι ιεράρχες θεωρούν τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» επικίνδυνη ξένη αίρεση που επιχειρεί να διαβρώσει του κρατικούς θεσμούς και τις παραδοσιακές αξίες, ωστόσο οι ίδιοι αρνούνται ότι έχουν τέτοιες προθέσεις.
Οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» αναφέρουν ότι 30 μέλη τους αυτή τη στιγμή εκτίουν ποινές φυλάκισης ή βρίσκονται σε διαδικασίες προανάκρισης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για ποινικά αδικήματα για περισσότερα από 300 άτομα που ανήκουν στην οργάνωση.
Ο Σπακόφσκι, η δίωξη του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2019, κατηγορήθηκε εν συνεχεία ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές δραστηριότητες.
Ο Τζάροπ Λόπες , εκπρόσωπος Τύπου των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» στις ΗΠΑ, επέκρινε την καταδίκη του Σπακόφσκι.
«Σήμερα η Ρωσία φυλάκισε αυθαίρετα έναν ακόμη ειρηνικό πιστό, παραβιάζοντας τα συνταγματικά του δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Λόπες.
«Η απόφαση του δικαστηρίου της πόλης περιφρονεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ομάδας Εργασίας για τις Αυθαίρετες Συλλήψεις του ΟΗΕ και άλλων επιφανών διεθνών θεσμών, να σταματήσουν οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις και οι διώξεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά για την ειρηνική τους πίστη», πρόσθεσε ο Λόπες.
Πηγή: ΑΜΝΑ
Δείτε ακόμη: ΗΠΑ: 5 δρόμοι της Νέας Υόρκης μετονομάζονται σε «Black Lives Matter»