Θρίλερ με την πορεία του ερευνητικού Oruc Reis.
Στη μέση της Μεσογείου με κατεύθυνση προς την Αίγυπτο έπλεε περίπου στις 9,30 το βράδυ της Δευτέρας το Oruc Reis.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος απομακρύνθηκε από την ελληνική επικράτεια και τα ελληνικά νησιά, συνεχίζοντας τις έρευνες του στη θάλασσα της Μεσογείου.
Σύμφωνα με το marinetraffic το Oruc Reis πλέει σε νοτιοανατολική κατεύθυνση [153 μοίρες], με ταχύτητα 4,4 κόμβων.
Το Oruc Reis καταγράφηκε να πλέει σε απόσταση ακόμη και 12 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Σε απόσταση ασφαλείας καταγράφηκε και μια τουρκική φρεγάτα σε ρόλο οπισθοφυλακής, που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του τουρκικού στολίσκου έχουν κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.
Το θρίλερ με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού συνεχίζεται και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα ανανέωσε με νέα navtex τις έρευνες έως τις 4 Νοεμβρίου.
Ο 28ος μεσημβρινός η “κόκκινη γραμμή”
Το ερώτημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους στενούς του συμβούλους, που είναι επιφορτισμένοι με τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα κινηθεί οριακά μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα; Θα κόβει βόλτες από τα 7,5 μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια; Θα προσπαθήσει να εισβάλει δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε περιοχή οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ;», κωδικοποιεί τα ερωτήματα έμπειρος στρατιωτικός.
Ή μήπως η Άγκυρα ετοιμάζει μια πρόκληση μεγάλου μεγέθους για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, συνδυαστικά και με την επομένη που οι γείτονες γιορτάζουν τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ το 1923; Και σε αυτή την περίπτωση, ποιο θα μπορούσε να είναι το τουρκικό σχέδιο; Σεισμικές έρευνες από το «Oruc Reis» συνοδεία στολίσκου τουρκικών πολεμικών πλοίων στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο ή κάτι άλλο; Πόσο πιθανό, για παράδειγμα, θα ήταν η Άγκυρα να υλοποιήσει τις απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης; Θα μπορούσε να τολμήσει το τουρκικό καθεστώς να αποπειραθεί την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια περιοχή που η Ελλάδα έχει οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε συμφωνία με την Αίγυπτο;
Σε ετοιμότητα η Αίγυπτος
Η Αίγυπτος και προσωπικά ο πρόεδρος της χώρας Αλ Σίσι πολύ “αθόρυβα” παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς όλες τις προκλητικές τουρκικές δραστηριότητες κατά της Ελλάδας στην Α.Μεσόγειο, αφού το Ορούτς Ρέις και ο τουρκικός στολίσκος δεν το κουνάνε από την περιοχή απειλώντας και αιγυπτιακά συμφέροντα.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην περιοχή της Α.Μεσογείου αφού και η Αίγυπτος αλλά και το Ισραήλ εκτιμούν πιθανές προκλήσεις της Τουρκίας στα ύδατα τους.
Προς το παρόν όμως (για άγνωστο λόγο) όλοι οι ηγέτες των χωρών της περιοχής δεν κινούνται άμεσα κατά της Άγκυρας (παρόλο που απειλούνται σκιωδώς), παρά μόνο υλοποιώντας λεκτικές προειδοποιήσεις στους Τούρκους, αφού πιθανότατα αναμένουν κάποιες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ειδικά σε ότι αφορά τον Ερντογάν και το καθεστώς του και αυτό γίνεται ορατό μέρα με την μέρα.