Έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Myara αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες υποστηρίζουν την ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, ενώ είναι ανοιχτοί στη χορήγηση κονδυλίων από τη Βουλγαρία για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το 59,1% εγκρίνει την οικοδόμηση κοινής αμυντικής βιομηχανίας από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ το 35,7% την αποδοκιμάζει και το 5,2% δηλώνει αναποφάσιστο. Επιπλέον, το 53,8% των ερωτηθέντων δείχνει υποστήριξη για τη δαπάνη της Βουλγαρίας στην οικοδόμηση κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, με το 43,9% να αντιτίθεται.
Τα δεδομένα προέρχονται από ανεξάρτητη τηλεφωνική δημοσκόπηση που διεξήχθη από τη Myara μεταξύ 14ης και 18ης Μαρτίου 2025, σε δείγμα 801 ενήλικων Βουλγάρων.
Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη βοήθεια προς την Ουκρανία, οι απόψεις των Βουλγάρων φαίνεται να ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παρά με αυτή των Ευρωπαίων ηγετών. Η κοινή γνώμη είναι αλληλέγγυα προς την ιδέα των σαφέστερων εγγυήσεων για το μέλλον της Ουκρανίας, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Βούλγαροι δείχνουν μια κλίση υπέρ της Μόσχας.
Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι Βούλγαροι δεν συμφωνούν με τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η Ουκρανία προκάλεσε τον πόλεμο. Ειδικότερα, το 32,7% πιστεύει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την αρχή του πολέμου, ενώ το 24,9% κατηγορεί την Ουκρανία. Περισσότεροι από 40% δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, το 26,6% πιστεύει ότι υπάρχουν εγγυήσεις, ενώ το 63,9% διαφωνεί. Η πλειοψηφία των Βουλγάρων συμφωνεί ότι η πρώτη προϋπόθεση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να είναι η παροχή εγγυήσεων για το μέλλον της Ουκρανίας.
Σε άλλη ερώτηση, το 63,4% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη θέση του Τραμπ για μια συμφωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Αντίθετα, το 18,8% συμφωνεί με την ευρωπαϊκή στάση, όπως εκπροσωπείται κυρίως από τους Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ.
Σχετικά με ένα ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα, το 59,1% υποστηρίζει την ιδέα πέραν της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, ενώ το 35,7% είναι αντίθετο. Ο ενθουσιασμός υποχωρεί για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, καθώς μόλις το 53,8% είναι υπέρ, ενώ το 43,9% κατά.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι Βούλγαροι εκτιμούν τόσο τη θέση του Τραμπ όσο και τις ευρωπαϊκές θέσεις, υποδεικνύοντας τη θέση της Βουλγαρίας για τη διατήρηση της ενότητας με την Ευρώπη και τον Τραμπ. Η μοναδική σαφής αποδοκιμασία αφορά την πιθανή ανάπτυξη βουλγαρικών ειρηνευτικών δυνάμεων, με το 21,6% να την εγκρίνει και το 76,8% να την απορρίπτει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ