Πλημμύρες στη Βραζιλία: 65 νεκροί (νέος επίσημος απολογισμός)

Πλημμύρες στη Βραζιλία: 65 νεκροί (νέος επίσημος απολογισμός)

Οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Βραζιλία πριν από μια εβδομάδα και κάτι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 65 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από τις αρχές χθες Κυριακή το βράδυ.

«Μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαιώσει 65 θανάτους», ανέφεραν οι αρχές της πολιτείας Σαν Πάουλου, διευκρινίζοντας πως έχουν αναγνωριστεί ως αυτό το στάδιο «17 γυναίκες, 21 άνδρες και 19 παιδιά».

Πάνω από 680 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε 24 ώρες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Σαν Σεμπαστσιάου, παραθαλάσσιο θέρετρο 200 χιλιόμετρα από την Σαν Πάουλου, με άλλα λόγια ποσότητα διπλάσια από τον μηνιαίο μέσο όρο βροχόπτωσης εκεί και η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε οποιαδήποτε τοποθεσία της Βραζιλίας στην ιστορία, σύμφωνα με τις αρχές.

Μετά τον εντοπισμό χθες Κυριακή το απόγευμα του πτώματος του 65ου θύματος, τα σωστικά συνεργεία έβαλαν τέλος στις έρευνες στη συνοικία Βίλα Σαΐ στο Σαν Σεμπαστσιάου, την περιοχή που υπέστη το σκληρότερο χτύπημα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo News, που επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην πολιτική προστασία.

Η κυβέρνηση της Σαν Πάουλου δεν απάντησε όταν το Γαλλικό Πρακτορείο προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της για να της θέσει το ερώτημα αν οι έρευνες συνεχίζονται σε άλλες τοποθεσίες.

Πάνω από 2.400 κάτοικοι είναι άστεγοι.

Ο κυβερνήτης της Σαν Πάουλου, ο Ταρκίζιου ντε Φρέιτας, παραδέχθηκε την περασμένη Πέμπτη πως το σύστημα προειδοποίησης των κατοίκων με SMS δεν επέτρεψε να αποφευχθεί η τραγωδία. Υποσχέθηκε πως θα εγκατασταθούν σειρήνες στις περιοχές υψηλού κινδύνου και ότι θα οικοδομηθούν νέες κατοικίες για τους άστεγους.

Ειδικοί αποδίδουν την καταστροφή, την πολλοστή αυτής της φύσης που ζει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης.

9,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στον κίνδυνο κατολισθήσεων ή πλημμυρών, μεγάλο μέρος τους σε φαβέλες —παραγκουπόλεις— οι οποίες στερούνται βασικές υποδομές, όπως η αποχέτευση, υπολόγιζε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Επιτήρησης και Προειδοποίησης για Φυσικές Καταστροφές της χώρας.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Οι ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Γιαχίντνε είναι ανεπιτυχείς

Loading