Πομπέο: Υποκριτικό το ψήφισμα του ΟΗΕ για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ
EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πομπέο: Υποκριτικό το ψήφισμα του ΟΗΕ για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ

Υποκριτικό χαρακτήρισε το χθεσινό ομόφωνο ψήφισμα του ΟΗΕ, το οποίο καταδικάζει τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο.

Ο Πομπέο είπε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου, που απαρτίζεται από 47 μέλη, είναι μια ακόμη ευτελής κίνηση, ενώ επαναβεβαίωσε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτό.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το οποίο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018, ενέκρινε χθες το ψήφισμα, που κατέθεσαν αφρικανικές χώρες στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που διεξήχθη μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας και τις μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι καταφύγιο για δικτάτορες»

Ο αδελφός, μάλιστα, του Φλόιντ είχε καλέσει το Συμβούλιο να ερευνήσει την αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ.

«Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο σήμερα απαρτίζεται από τη Βενεζουέλα κι από την Κούβα και την Κίνα, υπήρξε εδώ και καιρό και παραμένει καταφύγιο για δικτάτορες και δημοκρατίες που τους κάνουν τα χατίρια. Είναι μεγάλη απογοήτευση για εκείνους που αναζητούν αυθεντικά την προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του.

«Αν το Συμβούλιο ήταν ειλικρινές θα αναγνώριζε τη δύναμη της Αμερικανικής δημοκρατίας»

Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο δημόσιος διάλογος είναι μια ένδειξη της δημοκρατίας, της ισχύος και της ωριμότητας που χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ.

«Αν το Συμβούλιο ήταν σοβαρό ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν άφθονα νόμιμα ζητήματα για να ασχοληθεί, όπως οι συστημικές φυλετικές ανισότητες σε μέρη όπως η Κούβα, η Κίνα και το Ιράν» πρόσθεσε.

«Αν το Συμβούλιο ήταν ειλικρινές, θα είχε αναγνωρίσει τη δύναμη της αμερικανικής δημοκρατίας και θα είχε καλέσει τα αυταρχικά καθεστώτα σε όλον τον κόσμο να έχουν ως πρότυπο την αμερικανική δημοκρατία και να υιοθετήσουν τα ίδια υψηλά πρότυπα λογοδοσίας και διαφάνειας που εφαρμόζουμε εμείς οι Αμερικανοί» είπε.

Ο θάνατος του 46χρονου Φλόιντ, στις 25 Μαϊου, επήλθε όταν ένας λευκός αστυνομικός της Μινεάπολις τον πίεζε επί σχεδόν 9 λεπτά στον λαιμό κατά τη σύλληψή του.

Loading

Play