Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, η οποία υποστηρίζει ότι ο υποψήφιός της κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, κάλεσε χθες Δευτέρα τις ένοπλες δυνάμεις, βασικό στήριγμα της κρατικής εξουσίας, να σταθούν «στο πλευρό του λαού», καθώς η αντιπαράθεση με τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αναγνωρίστηκε νικητής από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE), εισήλθε σε νέα φάση με την έναρξη ποινικής έρευνας από την εισαγγελία.
«Απευθύνουμε έκκληση στη συνείδηση των στρατιωτικών και των αστυνομικών να ταχθούν στο πλευρό του λαού», στο πλευρό «των οικογενειών τους», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο και ο υποψήφιος πρόεδρος Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.
Προκειμένου να πείσουν τις ένοπλες δυνάμεις να συνεργαστούν μαζί τους, υποσχέθηκαν «εγγυήσεις σε όσους θα τηρήσουν το συνταγματικό τους καθήκον», επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι διαθέτουν «αδιάψευστες αποδείξεις» για την «νίκη» του κ. Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του ηγέτη της αντιπολίτευσης μετά τον αποκλεισμό της κ. Ματσάδο από τις προεδρικές εκλογές.
Η εισαγγελία απάντησε στις δηλώσεις τους ανακοινώνοντας την έναρξη ποινικής έρευνας κατά των δύο ηγετών για «σφετερισμό αξιωμάτων, διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή στους νόμους, υποκίνηση εξέγερσης, σύσταση συμμορίας».
Η αναφορά της εισαγγελίας σημειώνει ότι ο κ. Γκονσάλες και η κ. Ματσάδο «ανακοίνωσαν ψευδή νικητή στις προεδρικές εκλογές (…) καλώντας ανοιχτά τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς σε απείθεια».
Στις αναταραχές που προήλθαν από την ανακήρυξη της νίκης του προεδρού Μαδούρο, τουλάχιστον 11 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαδούρο ανακοίνωσε τον θάνατο δύο μελών της εθνικής φρουράς και τη σύλληψη περισσότερων από 2.000 ατόμων, επισημαίνοντας ότι η καταστολή θα συνεχιστεί ενάντια σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα».
Δύο μέρες μετά τις εκλογές, ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Βλαντίμιρ Παδρίνο επανέλαβε εκ μέρους των ένοπλων δυνάμεων «τη μεγαλύτερη πίστη» και «άνευ όρων υποστήριξη» στον πρόεδρο Μαδούρο, ο οποίος «επαναεξελέγη» νόμιμα, χάρη στη «λαϊκή εξουσία», προδιαγράφοντας «σθεναρή» δράση για την «διασφάλιση της εσωτερικής τάξης» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Το CNE ανακοίνωσε χθες το βράδυ την παράδοση των πλήρων αποτελεσμάτων στο ανώτατο δικαστήριο (TSJ), τα οποία επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με αυτό, την επανεκλογή του κ. Μαδούρο. Ο πρόεδρος προσέφυγε στην αρχή αυτή για να επικυρωθεί η νίκη του.
Αυτά τα αποτελέσματα, η κατά προσέγγιση καταμέτρηση εκλογικό τμήμα προς εκλογικό τμήμα, ζητούσε να δημοσιευτούν η αντιπολίτευση και μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Δηλώνοντας ότι υπέστησαν παραβίαση των συστημάτων πληροφορικής του, το CNE δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιοποιήσει τα πλήρη στοιχεία. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση σχεδιάστηκε ώστε να μην αποκαλυφθούν τα «αληθινά», κατά τη γνώμη τους, αποτελέσματα.
Το CNE επικύρωσε την επικράτηση του κ. Μαδούρο με ποσοστό 52% των ψήφων την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τα δικά της στοιχεία καταμέτρησης -καθώς ο κ. Μαδούρο τα απορρίπτει-, ο νικητής ήταν ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια με το 67% των ψήφων.
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο και το CNE είναι όργανα της κυβέρνησης Μαδούρο, ανυπόστατης υπηρεσίας, άποψη που συμμερίζονται παρατηρητές και ξένες κυβερνήσεις.
Ενώ προχωρά σε αυτή τη διαδικασία, ο κ. Μαδούρο «παραδέχεται έμμεσα ότι κανείς δεν πιστεύει στην ανακήρυξη (της νίκης του από το CNE), σε βαθμό που ζήτησε από μια άλλη αρχή να επέμβει ώστε να επιβεβαιώσει» το αποτέλεσμα, τόνισε ο Πέρκινς Ρότσα, δικηγόρος της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι ο αρχηγός του κράτους μπορεί να στηρίζεται στην υποστήριξη του «γκρεμισμένου μπροστά του» TSJ.
Η Καρίσλια Μπεατρίς Ροδρίγκες, πρόεδρος του TSJ, ανακοίνωσε ότι τα αναλυτικά αποτελέσματα έχουν παραληφθεί και ότι το δικαστήριο έχει «15 ημέρες», οι οποίες μπορούν να «παραταθούν», για να τα αναλύσει. Επιπλέον, κάλεσε υποψήφιους και αξιωματούχους να παρουσιαστούν για να καταθέσουν. Ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και περίπου μια εβδομάδα, κλήθηκε να παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη. Ο κ. Μαδούρο αναμένεται να εμφανιστεί την Παρασκευή.
Οι πρόεδροι Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας δήλωσαν χθες ότι υποστηρίζουν «τον πόθο του λαού» για «διαφανείς» εκλογές.
Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον επανέλαβε ότι «παροτρύνει» τις δύο πλευρές «να αρχίσουν διαλόγους για μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», μέσω δήλωσης εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, καλώντας για «διαφάνεια» και τη δημοσιοποίηση των «λεπτομερών αποτελεσμάτων». Η διπλωματική πολιτική των ΗΠΑ από τις αρχές έχει συνταχθεί με την θέση της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη «σαφή» νίκη του κ. Γκονσάλες Ουρούτια στις εκλογές.
Αντιδρώντας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας δήλωσε ότι με τις συγκεκριμένες δηλώσεις «καθίσταται σαφές πως οι ΗΠΑ ηγούνται της προσπάθειας πραξικοπήματος και αψηφούν τη δημοκρατική βούληση του λαού της Βενεζουέλας».
Χθες Δευτέρα, όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά τις ημέρες μετά τις εκλογές, χιλιάδες υποστηρικτές του κ. Μαδούρο πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Καράκας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αρχηγό του κράτους.
«Είναι η ώρα του προσδιορισμού: είτε είσαστε με τη βία, είτε με την ειρήνη. Είτε με τους φασίστες, είτε υπέρ της πατρίδας. Είτε είστε με τον ιμπεριαλισμό, είτε υπέρ της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους πολίτες να πουν «όχι στο WhatsApp», το οποίο, κατά την άποψή του, χρησιμοποιείται για να γίνονται «απειλές» κατά των μελών των ένοπλων δυνάμεων, αστυνομικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών ηγετών.