Αυτό το ορυκτό αποτελείται από αλουμίνιο, βόριο, ασβέστιο, οξυγόνο και ζιρκόνιο
To kyawthuite θεωρείται το πιο σπάνιο ορυκτό στη Γη, με μόνο έναν κρύσταλλο να έχει βρεθεί στη Μιανμάρ. Ο πεϊνίτης είναι ο δεύτερος πιο σπάνιος, με εκτιμώμενη αξία 60.000 $ ανά καράτι. Ενώ τώρα βρίσκεται πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν, ο πεϊνίτης εξακολουθεί να θεωρείται σπάνιος λόγω της χημικής του δομής, η οποία δεν είναι πλήρως κατανοητή.
Αυτό το ορυκτό αποτελείται από αλουμίνιο, βόριο, ασβέστιο, οξυγόνο και ζιρκόνιο και το κοκκινωπό του χρώμα προκαλείται από ίχνη βαναδίου και χρωμίου.
Ο πεϊνίτης είναι μοναδικός στο ότι είναι το μόνο γνωστό ορυκτό στο οποίο το βόριο και το ζιρκόνιο βρίσκονται «συνδεδεμένα» μεταξύ τους στη φύση.
Ο σχηματισμός του πεϊνίτη συνδέεται με την αρχαία υπερήπειρο Gondwana, η οποία άρχισε να διασπάται πριν από περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια. Η πίεση και η θερμότητα από τη σύγκρουση της Ινδίας με τη Νότια Ασία δημιούργησαν μια ποικιλία πετρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πεϊνίτη.
Υπάρχουν ηθικές ανησυχίες σχετικά με την εξόρυξη στη Μιανμάρ, όπου έχουν αναφερθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη στρατιωτική κυβέρνηση, η οποία κερδίζει από τη βιομηχανία εξόρυξης.
Ορισμένοι κοσμηματοπώλες και επιστήμονες αρνούνται να εργαστούν με υλικά από αυτή τη χώρα.
Δείτε επίσης: Times Λονδίνου: Κοντά σε ανακοίνωση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα