Ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στην Ευρώπη – Η ευτυχία «άργησε μια μέρα» στην Ελλάδα
pexels

Ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στην Ευρώπη – Η ευτυχία «άργησε μια μέρα» στην Ελλάδα

Η ποιότητα της ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ικανοποιητική για πολλούς λαούς, αλλά όχι για όλους. Νέα δεδομένα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αποκαλύπτουν πως την μεγαλύτερη ευτυχία νιώθουν οι Αυστριακοί, ενώ οι Βούλγαροι είναι εκείνοι με τη μικρότερη.

Κατά μέσον όρο, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βαθμολογούν την ευτυχία που νιώθουν με 7,1 βαθμούς με άριστα το 10. Οι 18 από τους 27 λαούς που απαρτίζουν την ΕΕ έχουν βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη με αυτήν.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι Κύπριοι, αλλά όχι οι Έλληνες. Αντιθέτως, δώσαμε μία από τις τρεις χαμηλότερες βαθμολογίες στον δείκτη της ικανοποίησης από τη ζωή μας.

Όπως εξηγεί η Eurostat, η ευτυχία που νιώθει κάποιος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η ηλικία του, το μορφωτικό επίπεδο, οι οικογενειακές συνθήκες και τα οικονομικά του. Ρόλο παίζουν, όμως, και πολλοί άλλοι κοινωνικοί παράγοντες, όπως:

  • Τα βιώματά του
  • Οι επιλογές του
  • Οι προτεραιότητές του
  • Οι αρχές του

Η κατάταξη των χωρών

Σύμφωνα, λοιπόν, με δεδομένα του 2022, οι Αυστριακοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στην ΕΕ. Η βαθμολογία που έδωσαν στην ικανοποίηση από την ζωή τους ήταν 7,9 βαθμοί, κατά μέσον όρο.

Ακολουθούν τρεις χώρες με βαθμολογία 7,7 βαθμούς. Είναι οι:

  • Φινλανδία
  • Πολωνία
  • Ρουμανία

Πολύ κοντά σε αυτές, με βαθμολογία 7,6 βαθμούς, ήταν το Βέλγιο και η Ολλανδία. Αντιθέτως, η ευτυχία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της στη Βουλγαρία. Η βαθμολογία της ικανοποίησης από τη ζωή ήταν μόλις 5,6 βαθμοί.

Στην δεύτερη χαμηλότερη θέση της ΕΕ βρέθηκαν οι Γερμανοί με 6,5 βαθμούς. Και τρίτη είναι η Ελλάδα με 6,7 βαθμούς.

Πάντως η Eurostat διευκρινίζει πως συνολικά, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί λαοί βρίσκονται σε καλό δρόμο προς την ευτυχία. Αυτό υποδηλώνει το ότι έδωσαν από 6 βαθμούς και πάνω, με μοναδική εξαίρεση την Βουλγαρία που ήταν χαμηλότερα.

Πηγή: iatropedia

Δείτε επίσης: Σύνταξη ακόμα και στα 55 – Οι τυχεροί που βγαίνουν πριν τα 60

Loading

Play