Ποιος πολιτικός θεωρείται φαβορί για την ηγεσία του ΝΑΤΟ

Ποιοι οι μνηστήρες για το τιμόνι του ΝΑΤΟ

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι Νορβηγός πολιτικός που υπηρετεί ως 13ος Γενικός Γραμματέας του NATO από το 2014. Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ηγείται της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το 2014 και η θητεία του έχει ήδη πάρει παράταση άλλες τρεις φορές στο παρελθόν.

propoli

Η θητεία του Νορβηγού πολιτικού στην ηγεσία του ΝΑΤΟ λήγει τον Οκτώβριου του 2024.

Το αρχικό πλάνο ήταν να βρεθεί στο τιμόνι του ΝΑΤΟ, γυναίκα με τα ονόματα της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της Εσθονής πρωθυπουργού Κάγια Κάλλας, αλλά και της Δανής ομολόγου της, Μέττε Φρεντερίκσεν να έχουν πέσει στο τραπέζι.

Μάλιστα, πρόσφατα ερωτηθείσα πιεστικά από το Politico για το κατά πόσον θα ήθελε να εξεταστεί η υποψηφιότητά της για το κορυφαίο πόστο του ΝΑΤΟ η Κάλας απάντησε καταφατικά.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας – ο σύζυγος της οποίας έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα – είναι από τους δριμύτερους επικριτές της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν εντός της ΕΕ και του ΝΑΤO και έχει πιέσει να καταστρώσει η Συμμαχία πιο ολοκληρωμένα αμυντικά σχέδια για την προστασία των τριών χωρών της Βαλτικής – Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας – που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Πάντως, αυτή τη στιγμή, επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Γενς Στολτενμπεργκ, ο οποίος αποχωρεί τον Οκτώβριο του 2024 από την ηγεσία του ΝΑΤΟ, είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Ο 56χρονος πολιτικός αποχωρεί οριστικά από την πολιτική σκηνή της χώρας του, όπου την Τετάρτη (22/11) διεξάγονται εκλογές και αναζητά νέες προκλήσεις.

Το Bloomberg μεταδίδει πως έχει σαφές προβάδισμα για την ηγεσία του ΝΑΤΟ, θέση την οποία διεκδικούν επίσης η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Κρισγιάνις Κάρινς.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές, ωστόσο, στη δεδομένη χρονική στιγμή ο Ρούτε έχει ισχυρή υποστήριξη μεταξύ πολλών συμμάχων για να αναλάβει όταν λήξει η θητεία του Στόλτενμπεργκ τον Οκτώβριο του 2024.

Δείτε επίσης: Πυρετώδεις» διεργασίες για τη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας – Σενάρια για συνεργασία με τον Π. Κόκκαλη


Loading