Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοίνωσε την απόδοση του επίτιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον δήμαρχο Κιέβου
Με ενός λεπτού σιγή, την ομόφωνη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θα σταθεί στο πλευρό του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού κι ένα ψήφισμα αλληλεγγύης ξεκίνησαν το πρωί, στη Μασσαλία, οι εργασίες της διήμερης Συνόδου των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης.
«Βρισκόμαστε εδώ, στη Μασσαλία, για να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, της έννομης τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε εδώ για να διακηρύξουμε ότι η Ένωσή μας δεν θα κάνει ποτέ τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, στις επιθέσεις κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός έθνους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο, η οποία ξεκίνησε με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Ουκρανία.
«Αυτό που συμβαίνει κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας είναι μια ανθρώπινη τραγωδία, που προκλήθηκε από την εισβολή που διατάχθηκε από ένα αδίστακτο καθεστώς, το οποίο έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας. Ένα καθεστώς που φοβάται τη δημοκρατία, φοβάται την ελευθερία», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, σκιαγραφώντας με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί εκεί. «Ρωσικές ρουκέτες και βόμβες πέφτουν χωρίς καμιά διάκριση σε πόλεις και χωριά της Ουκρανίας καταστρέφοντας ζωές και σπίτια. Ήδη ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους. Μητέρες με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι, που αναζητούν βοήθεια και καταφύγιο σε περιοχές της Πολωνίας, της Ρουμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Εκατομμύρια ακόμη θα αναγκαστούν να φύγουν σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση βοήθεια.
«Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και τα μέλη της, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, οι περιφερειακοί και τοπικοί σύμβουλοι, στεκόμαστε με αλληλεγγύη δίπλα στους εταίρους μας και τον λαό της Ουκρανίας», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών. Αναφέρθηκε δε στη βοήθεια που ήδη αποστέλλεται στην Ουκρανία και στις συνοριακές περιοχές της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας που υποδέχονται τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θα παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση προς αυτή την κατεύθυνση.
«Αυτή είναι η στιγμή να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού. Ως ελεύθεροι άνθρωποι, ως μια Ένωση που έχει ως βάση της τις δημοκρατικές αρχές, στεκόμαστε ενωμένοι υπέρ της ειρήνης. Η μάχη για την Ουκρανία είναι η μάχη για την Ευρώπη, για το μέλλον των παιδιών μας. Είναι ηθικό μας καθήκον να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό τον πόλεμο, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία. Είμαστε ισχυρότεροι επειδή είμαστε ενωμένοι. Είμαστε ισχυρότεροι επειδή είμαστε δημοκρατίες (σ.σ. δημοκρατικές χώρες). Ελευθερία, Δημοκρατία. Η δικαιοσύνη θα επικρατήσει», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι η θέση της Ουκρανίας είναι στην Ευρώπη.
Προτού ολοκληρώσει την ομιλία του, με τη φράση: «Slava Ukraina! Vive l’ Europe!» (Δόξα στην Ουκρανία! Ζήτω στην Ευρώπη!), ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την απόδοση του επίτιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον δήμαρχο Κιέβου.
Μήνυμα από την Ουκρανία
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή της ζωντανής σύνδεσης -μέσω skype- με τον συντονιστή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην ουκρανική ένωση περιφερειών Yuri Andryichuk, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τριάντα χρόνια πριν κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας και μόλις τριάντα χρόνια μετά χρειάζεται να ξαναπολεμήσουμε για να την υπερασπιστούμε».
«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας άμεσα όχι σε 10 ή 20 μέρες, τη χρειαζόμαστε σήμερα, αύριο, μεθαύριο», τόνισε, επισημαίνοντας πως «χρειαζόμαστε ό,τι έχετε στην Ευρώπη και δεν έχουμε πλέον εμείς εδώ, στην Ουκρανία» αλλά και «κάποιον συντονιστή από εσάς που θα συμβάλλει στην προώθηση αυτής της βοήθειας».
Δήλωσε συγκινημένος από την άμεση ανταπόκριση αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και τον λαό της και υπογράμμισε πως «χρειάζεται να παλέψουμε όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για την ίδια την Ευρώπη».
Διαδήλωση για την ειρήνη στο δημαρχείο της Μασσαλίας
Τις εργασίες της συνόδου άνοιξε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλιου των περιοχών Provence-Alpes-Côte d’Azur της Γαλλίας Renaud Muselier, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και υπογραμμίζοντας στην ομιλία του τις κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη με την κρίση στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ο δήμαρχος της Μασσαλίας Benot Payan απηύθυνε κάλεσμα για μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης, στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα), έξω από το δημαρχείο της πόλης.
Ψήφισμα για την Ουκρανία
Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Μασσαλία, με περισσότερους από 2000 συμμετέχοντες από περιφερειακές και τοπικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκπροσωπούν πάνω από ένα εκατομμύριο δημάρχους, τοπικούς και περιφερειακούς εκλεγμένους πολιτικούς εκπροσώπους υιοθέτησε ψήφισμα για την Ουκρανία, με το οποίο στέκεται, όπως τονίζει ομόφωνα στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας.
«Καταδικάζουμε σθεναρά την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν κατά της ελεύθερης Ουκρανίας. Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια κατά του λαού της Ουκρανίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Επιπλέον, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την παγκόσμια τάξη μας που βασίζεται σε κανόνες, και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», τονίζει το ψήφισμα και συνεχίζει:
«Οι πόλεις και οι περιφέρειες της Ουκρανίας είναι οι άμεσοι εταίροι μας: εμείς, οι δήμαρχοι και οι περιφερειακοί ηγέτες και από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας μαζί τους. Eίμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε στις κυβερνήσεις μας και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έκκλησή τους για την επιβολή των σκληρότερων δυνατών κυρώσεων στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
»Να απευθύνουμε έκκληση για άμεση βοήθεια στους πολίτες της Ουκρανίας μέσω της ταχείας ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή· είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε τις δυνατότητες των πόλεων και των περιφερειών για ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στην Ουκρανία κατόπιν αιτήματος των δημάρχων της· ενθαρρύνουμε τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες·
»Να ζητήσουμε την παροχή στήριξης από την ΕΕ στις περιοχές της ΕΕ που συνορεύουν με την Ουκρανία, προκειμένου να βοηθηθούν οι αρχές να υποδεχτούν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που προέρχονται από την Ουκρανία, στους οποίους θα πρέπει να χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ για το άσυλο σε ταχείες διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.
»Το μέλλον όλων των Ευρωπαίων μπορεί να βασίζεται μόνο στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ως πυλώνες ειρήνης και ευημερίας. Η ευρωπαϊκή προοπτική που προσφέρεται στην Ουκρανία, μια κυρίαρχη χώρα, τους ανθρώπους της, τις πόλεις και τις περιφέρειές της πρέπει να ενισχυθεί ως αποτρεπτικός παράγοντας σε κάθε προσπάθεια επιστροφής στο ολοκληρωτικό παρελθόν: κανείς δεν πρέπει να υπονομεύει την επιλογή των ανθρώπων για ελευθερία.
»Χαιρετίζουμε τη δύναμη και το θάρρος του ουκρανικού λαού και είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη μαζί του. Καλούμε όλες τις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν την Ουκρανία σε αυτές τις στιγμές ανάγκης.
Ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο του!
Ελεύθερη Ουκρανία στην Ευρώπη».
- Θερμή υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας
- Ευχές του Ολυμπιακού για τη γέννηση του κοριτσιού της Μπέριλ και του Σακίλ ΜακΚίσικ (pic)
- Γερμανική εταιρεία κρυογονικής υπόσχεται αιώνια ζωή με κόστος 195.000 ευρώ
- Η συγκινητική ανακάλυψη ενός πυροσβέστη στο Λος Άντζελες: Βρήκε τη βέρα του ανάμεσα στις στάχτες
- Γηγενείς ποδοσφαιριστές: Προκλήσεις και επιπτώσεις για τις ελληνικές ομάδες