Η Μόσχα ενημερώνει πρακτικά καθημερινά για τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του ουκρανικού στρατού που καταστρέφουν οι ρωσικές δυνάμεις. Διατείνεται πως δεν βάζει στο στόχαστρο άμαχους, παρά τις πολλαπλές καταγγελίες του Κιέβου και δυτικών κυβερνήσεων πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Η Μαριούπολη φαίνεται να χάνεται από τον έλεγχο του Κιέβου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων. «Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.
«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντανιέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα χθες ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.
Καταγγελίες για ρίψη χημικών στην Μαριούπολη
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.
«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Πού θα κριθεί η μάχη
Ενδεχομένως τα πάντα θα κριθούν από τη μάχη με την «ισχυρότερη στρατιά» της Ουκρανίας, όπως λέγεται, δηλαδή μία δύναμη που υπολογίζεται σε 90.000 με 100.000 στρατιώτες και είναι επιφορτισμένη με την προστασία της ανατολικής περιοχής της χώρας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος Άμυνας της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Εντουάρντ Μπασούριν, οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να περικυκλώσουν τα Ουκρανικά στρατεύματα, αλλά είναι περισσότερο από προφανές ότι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε έναν μακρόχρονο αιματηρό πόλεμο.
Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωνε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη. «Το Κίεβο δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τις συμφωνίες μας και πλέον είναι απόφασή μας, οι επιχειρήσεις να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών» είπε ο Λαβρόφ, φανερώνοντας τις ρωσικές προθέσεις.
ΗΠΑ και Βρετανία παρακολουθούν την κατάσταση
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως, εάν αποδειχθεί ότι οι Ρώσοι έκαναν χρήση χημικών στην Ουκρανία, τότε θα ενεργοποιηθεί και νέο πακέτο κυρώσεων.
«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
«Αυτές οι αναφορές, εάν αληθεύουν, είναι βαθύτατα ανησυχητικές και αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες που είχαμε σχετικά με τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία παραγόντων ελέγχου ταραχών, συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων αναμεμειγμένων με χημικούς παράγοντες, στην Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι η χώρα της «συνεργάζεται επειγόντως» με «εταίρους» της στο πεδίο προκειμένου «να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες» για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.
Δείτε επίσης: Πεντάγωνο: Κονβόι της Ρωσίας με στρατιωτικά οχήματα κατευθύνεται προς το Ντονμπάς
- Αθηναϊκή Καλλιθέα – Πανσερραϊκός 1-2: Θρίαμβος στο 90+2′ με εκπληκτικό γκολ του Μπετανκόρ
- Δεύτερη Σύνοδος Growthfund στις 4 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο: Επενδυτικές Συνεργασίες για την Εθνική Ανάπτυξη
- Προκλήσεις και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις από την οδηγία NIS 2 στην κυβερνοασφάλεια
- Απειλές κυβερνοασφάλειας: Μια εις βάθος ανάλυση στο Cyber Security Forum
- Πόσο πιθανός είναι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος; Σημάδια προετοιμασίας για κρίση