Συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αποκλείουν την Ευρώπη. Ξεκινούν οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό την επίτευξη μιας λύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημαντικό είναι ότι το Κίεβο και η Ευρώπη έχουν αποκλειστεί από τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Σαουδική Αραβία. Η Γηραιά Ήπειρος δεν θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο στρατηγός Κιθ Κέλογκ. Οι εκπρόσωποι από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα θα εξετάσουν τις προετοιμασίες για τη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη για τις Βρυξέλλες, καθώς μετά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο στρατηγός Κέλογκ εξέφρασε ότι οι προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες απέτυχαν λόγω της συμμετοχής πολλών παραγόντων χωρίς επαρκή επιρροή. Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, τόνισε ο Κέλογκ. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι η συμμετοχή της Ευρώπης σε άμεσες συνομιλίες είναι μη ρεαλιστική, ενώ οι προτάσεις της είναι ευπρόσδεκτες.
Οι προσεχείς συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία αναμένονται να είναι από τις πρώτες υψηλού επιπέδου συναντήσεις μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων μετά από χρόνια, με σκοπό την προετοιμασία μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ Τραμπ και Πούτιν. Το διπλωματικό τοπίο φαίνεται να περιπλέκεται, καθώς οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, απέρριψε τις ανησυχίες για τον αποκλεισμό των Ευρωπαίων συμμάχων και της Ουκρανίας από τις διαπραγματεύσεις, αν και οι ανησυχίες παραμένουν έντονες. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας, τόνισε ότι η Ευρώπη έχει χάσει ευκαιρίες να εμπλακεί στη διαδικασία και αμφισβήτησε αν η συμμετοχή της θα μπορούσε να είναι εποικοδομητική. «Αν οι Ευρωπαίοι καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πρόθεση να συνεχίσουν τον πόλεμο, τότε γιατί να τους καλέσουμε;» διερωτήθηκε ο Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον θα πρέπει να αναθεωρηθούν, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν εξετάζει εδαφικές παραχωρήσεις στην Ουκρανία. Τι είδους εδαφικές παραχωρήσεις θέλετε; Να εγκαταλείψουμε τους ρωσόφωνους ή τις σπάνιες γαίες;, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr