Η Ουκρανία επιδιώκει την ταχεία ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ζητώντας εγγυήσεις ασφαλείας εν μέσω εξελίξεων του πολέμου. Λιγότερο από δύο μήνες πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η Ουκρανία ασκεί πιέσεις στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να της απευθύνουν πρόσκληση να ενταχθεί σε αυτό. Παρά την ένταση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας, που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, αναμένεται να αναβάλουν τη λήψη απόφασης.
Η πρόσκληση για ένταξη είναι καθοριστική για την επιβίωση της Ουκρανίας, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η Ουκρανία θέλει να ξεκινήσει τυχόν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία από θέση ισχύος και με επαρκείς εγγυήσεις για την ασφάλειά της. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα αναμένεται να υπενθυμίσει στους 32 ομολόγους του τη σημασία της ένταξης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, αναφερόμενο στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης, τόνισε ότι σήμερα αποτελεί μνημείο λήψης κοντόφθαλμων αποφάσεων για τη στρατηγική ασφάλεια. Η Ουκρανία κατάγγειλε το μνημόνιο από το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και υποστήριξε τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ο Ζελένσκι δήλωσε: «Αρκετά με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης. Δύο φορές είναι αρκετές, δεν μπορούμε να πέσουμε στην ίδια παγίδα τρίτη φορά». Το υπουργείο ζητά από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα να στηρίξουν την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας, τονίζοντας ότι η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι η μοναδική εγγύηση ασφαλείας.
Αν και ο Ζελένσκι ζητά στήριξη, πολλές χώρες της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είναι επιφυλακτικές. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τη δυσκολία της πρόσκλησης λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Η Ουκρανία λάβει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 725 εκατ. δολαρίων από την Ουάσινγκτον, κυρίως σε πυραύλους και νάρκες, ελπίζοντας να ενισχύσει τη θέση της στο πεδίο της μάχης.