Πόλεμος στο Σουδάν: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί καταυλισμού εκτοπισμένων στο Νταρφούρ εν μέσω λιμού

Ο καταυλισμός εσωτερικά εκτοπισμένων Ζαμζάμ, εντός της περιοχής Νταρφούρ, υπήρξε στόχος αεροπορικών επιθέσεων το βράδυ της Κυριακής, μόλις λίγες ημέρες αφότου οργανισμός που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε ότι έχει κηρυχθεί λιμός στην περιοχή, όπως κατήγγειλαν χθες δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Ο καταυλισμός Ζαμζάμ βομβαρδίστηκε το βράδυ της Κυριακής», δήλωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) σε ανακοίνωσή τους χθες.

Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, που έχουν κυριαρχήσει στον εναέριο χώρο, διέπραξαν επιθέσεις «με αεροσκάφη» κατά του καταυλισμού, όπου έχουν καταφύγει από 300.000 έως 500.000 άνθρωποι, οι οποίοι εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους, ανέφερε ο Γενικός Συντονισμός για τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισμένους του Νταρφούρ.

Ανάμεσα στους εκτοπισμένους, πλήθος ανθρώπων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελ Φάσερ, πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ και την μοναδική μεγάλη πόλη στην περιοχή που δεν έχει ακόμη υπό τον έλεγχο των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), όπου οι πρόσφατες συγκρούσεις καταστρέφουν την καθημερινότητα.

Οι βομβαρδισμοί της Κυριακής «προκάλεσαν τραυματισμούς σε τέσσερα παιδιά και κατέστρεψαν 20 κατοικίες», επισημαίνει ο Συντονισμός, κάνοντας λόγο για κλίμα «πανικού» στον πληθυσμό.

Η επίθεση σημειώθηκε μερικές ημέρες μετά την επίδοση έκθεσης, η οποία, με τη στήριξη του ΟΗΕ, ανέφερε ότι έχει προηγηθεί «λιμός» στον καταυλισμό.

Ένα από τα υψηλότερα επίπεδα συναγερμού, σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης διατροφικής ασφάλειας (IPC), δηλαδή το «στάδιο 5» ή «λιμός», καταγράφηκε «τον Ιούλιο στον καταυλισμό Ζαμζάμ», όπως χτύπησε ο οργανισμός, cuyo έργο στηρίζεται σε υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Οι κύριες αιτίες του λιμού στην περιοχή Ζαμζάμ είναι η ένοπλη σύρραξη και η έλλειψη πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο πόλεμος στο Σουδάν ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 2023, μεταξύ του στρατού, υπό την ηγεσία του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και των παραστρατιωτικών υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, αρχηγό των ΔΤΥ, οι οποίοι αποτελούσαν τον αριθμό δύο της στρατιωτικής χούντας έως τότε. Η σύρραξη έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με κάποιες εκτιμήσεις να μιλούν για έως 150.000 θανάτους, σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το Σουδάν, Τομ Περιέλο.

Η σύρραξη έχει υποχρεώσει πάνω από 11 εκατομμύρια άτομα να γίνουν εσωτερικά εκτοπισμένοι και πρόσφυγες, έχει καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις υποδομές και έχει φέρει τη χώρα στα όρια μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Και οι δύο αναγνωρισμένες πλευρές κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, καθώς στοχεύουν εσκεμμένα αμάχους και εμποδίζουν ή λεηλατούν την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό.

Εν μέσω «μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις» της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι περισσότερες επιχειρήσεις ανθρωπιστικών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν σταματήσει τη δράση τους.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading