Πόλεμος στο Σουδάν: Η χούντα αποστέλλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία ανθρωπιστικής φύσης

Πόλεμος στο Σουδάν: Η χούντα αποστέλλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία ανθρωπιστικής φύσης

Η σουδανική κυβέρνηση, παρά την επίσημη αποχή της από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι δέχθηκε να στείλει μια αντιπροσωπεία στο Κάιρο, ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής της ανθρωπιστικής συμφωνίας, η οποία είχε υπογραφεί το 2023 μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων και παραστρατιωτικών ομάδων, που βρίσκονται σε πόλεμο από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «όπως προέκυψε από συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Σουδάν Τομ Περιέλο, καθώς και με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία ζήτησε τη διοργάνωση συνάντησης με κυβερνητική αντιπροσωπεία στο Κάιρο», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Κυριαρχίας, η κυβέρνηση που έχει σχηματιστεί από τη στρατιωτική χούντα στο Σουδάν.

Στον πόλεμο που άρχισε στις 15 Απριλίου 2023, αντιπαρατίθενται οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, υπό την ηγεσία του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, με τις δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του μέχρι πρότινος υπαρχηγού τους, στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Κατά την επίσκεψή τους στο Κάιρο, η αντιπροσωπεία του στρατιωτικού καθεστώτος θα επικεντρωθεί στη «διάσκεψη για την εφαρμογή της συμφωνίας της Τζέντας», η οποία είχε υπογραφεί στη Σαουδική Αραβία.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, προέβλεπε τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» για τους αμάχους και την κατανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένει νεκρό γράμμα.

Την προηγούμενη Τετάρτη, η Ουάσιγκτον συμμετείχε σε συνομιλίες στην Ελβετία, στοχεύοντας στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, με την παρουσία αντιπροσωπείας των ΔΤΥ, ενώ η στρατιωτική πλευρά δεν συμμετείχε, αμφισβητώντας τη δομή της διαπραγμάτευσης.

Η επίσημη απουσία της σουδανικής κυβέρνησης δεν εμπόδισε, ωστόσο, τις συνομιλίες, όπως διαβεβαίωσε ο ειδικός απεσταλμένος Περιέλο, εξηγώντας ότι γίνονται έμμεσες διαπραγματεύσεις δια τηλεφώνου.

Καταγράφηκαν ορισμένες πρόοδοι στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν, όπου περισσότερα από 25 εκατομμύρια άμαχοι αντιμετωπίζουν σοβαρό υποσιτισμό, με τον στρατό να συμφωνεί την Πέμπτη να ανοίξει η κρίσιμη συνοριακή διέλευση Αντρέ, που συνδέει την εκτενή περιοχή του Νταρφούρ (Western) με το Τσαντ.

Η Αίγυπτος, που επίσης παρίσταται στη Γενεύη -μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αφρικανική Ένωση, τον ΟΗΕ και τη Σαουδική Αραβία, συμπρωτοβάθμια χώρα-, είναι εδώ και πολλά χρόνια ο βασικός υποστηρικτής του στρατηγού Μπουρχάν.

Οι ένοπλες συγκρούσεις στο Σουδάν, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχουν μετατρέψει το 20% του πληθυσμού σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα, συνεχίζονται, παρά τις υπάρχουσες προσπάθειες μεσολάβησης.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading