Μια εκτενή… επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε το Politico με αφορμή τις πυρκαγιές που ξέσπασαν όλο το καλοκαίρι στη χώρα μας.
Το Politico σε άρθρο του αναφέρεται στις ανεπαρκείς προληπτικές ενέργειες, τα ελλιπή μέσα πυρόσβεσης αλλά και τα ρατσιστικά πογκρόμ μεταναστών στην Ελλάδα.
Το δημοσίευμα έχει τίτλο «η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης πυροδότησε κυνήγι αποδιοπομπαίων τράγων στην Ελλάδα» και δίνεται έμφαση στην προσπάθεια «πολιτικών να στρέψουν την προσοχή των πολιτών στη σύλληψη εμπρηστών», την ώρα που η «θανατηφόρα κόλαση» στη φωτιά του Έβρου μαίνεται.
«Ενώ ο θυμός μεγαλώνει για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκλιπαρούν για ενισχύσεις, μεγάλο μέρος της Ελλάδας ασχολείται με το να βρει κάποιον να κατηγορήσει», σημειώνει το Politico και προσθέτει:
«Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν να εστιάσουν την προσοχή των πολιτών στην σύλληψη εμπρηστών, με ορισμένους μάλιστα να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιος έβαλε τις φωτιές».
Κάτι ανάλογο (για τον αποπροσανατολισμό του ενδιαφέροντος, με την αναφορά συλλήψεων εμπρηστών που δεν συνεπάγονται αυτομάτως καταδίκη) είχε πει στο Magazine και ο έγκριτος ποινικολόγος, Παναγιώτης Μπαλακτάρης.
Το δημοσίευμα του Politico αναφέρεται στη δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια για «αλιτήριους εμπρηστές» χαρακτηρίζοντάς την ως μια «οργισμένη τηλεοπτική ομιλία».
Το Politico καταγράφει το μέγεθος της καταστροφής «σε μία περιοχή περίπου όσο η πόλη της Νέας Υόρκης», από τη φωτιά που είναι «είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγράψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS) από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα το έτος 2000».
Αποδιοπομπαίοι τράγοι αντί για πρόληψη
«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις εθνικές και συλλογικές προσπάθειες πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει πιο βίαιων εποχών πυρκαγιών».
Το Politico αναφέρεται και στον Janez Lenarčič Επίτροπο για τη διαχείριση κρίσεων της ΕΕ, ο οποίος πριν από λίγο καιρό μίλησε για πρόληψη.
Όπως αναφέρει, η καταστροφή στην Ελλάδα είναι μία «έντονη υπενθύμιση της απειλής που θέτει η κλιματική αλλαγή για τη χώρα: Η περιοχή της Μεσογείου γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρότερη καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, διευκολύνοντας την εξάπλωση των πυρκαγιών».
Και προσθέτει: «Οι ειδικοί λένε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εντείνουν τη διαχείριση των δασών, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται ιδιαίτερα γρήγορα σε μεγάλες εκτάσεις ξηρής βλάστησης. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αναγνωρίσει ότι χρειάζεται να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες, η απάντησή της τις τελευταίες εβδομάδες ήταν να αναζητήσει αποδιοπομπαίους τράγους», για να συμπληρώσει:
«Οι περισσότερες πυρκαγιές στην ΕΕ προέρχονται από ανθρώπινη ενέργεια, είτε σκόπιμα είτε όχι. Όμως η έμφαση στο τι πυροδότησε τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει κριτική από τους ειδικούς. Ο Βίκτορ Ρέσκο ντε Ντίος, καθηγητής δασικής επιστήμης στο ισπανικό Πανεπιστήμιο της Λέιντα, είπε ότι η εστίαση στο ποιος ή τι ξεκίνησε την πυρκαγιά επιτρέπει στις κυβερνήσεις να «αποδίδουν τις πυρκαγιές στα άτομα» και όχι στις ανεπιτυχείς πολιτικές τους».
Η αναφορά στους «σερίφηδες»
Από το δημοσίευμα δε θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στις «συλλήψεις» μεταναστών από «συνοριοφύλακες» στον Έβρο.
«Μερικοί ντόπιοι κυριολεκτικά κυνηγούσαν αποδιοπομπαίους τράγους. Σε μια περίπτωση, κλείδωσαν 13 αιτούντες άσυλο σε ένα φορτηγό και τους κατηγόρησαν για εμπρησμό. Η εισαγγελία Αλεξανδρούπολης απήγγειλε κατηγορίες στα 13 άτομα για απόπειρα εμπρησμού, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Η Ελλάδα έχει συλλάβει δεκάδες ύποπτους εμπρηστές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πολλοί από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα».
Δείτε επίσης: Καναδάς: Εντολή εκκένωσης δόθηκε στην πόλη Χέι Ρίβερ που απειλείται από δασική πυρκαγιά