(AP Photo/Aberto Pezzali)

Politico: «Η ελληνική τραγωδία του Σούνακ» – Το καυστικό σχόλιο για την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη

Το απροσδόκητο διπλωματικό επεισόδιο που ξέσπασε ανάμεσα στο Λονδίνο και την Αθήνα με αφορμή την ξαφνική ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρίσι Σούνακ κατόπιν απόφασης του δεύτερου, σχολιάζει το Politico με τον καυστικό τίτλο η «ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ».


Με τη φράση «Ο Ρίσι έχασε τα γλυπτά του» ξεκινάει το άρθρο και συνεχίζει: «Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είναι στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας μετά την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια διαμάχη για ορισμένα παλαιά έργα τέχνης».

propoli


Όπως γράφεται στο δημοσίευμα, η διαμάχη προκλήθηκε ύστερα από την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC και την εκπομπή της Laura Kuenssberg. Σε αυτήν ο Έλληνας πρωθυπουργός, γράφει το Politico, «μίλησε ειλικρινά για την αγωνία του για τα γλυπτά του Παρθενώνα, που υπάρχουν ακόμα στο Βρετανικό Μουσείο».

«Είναι σαν να σου είπα ότι θα κόψεις τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα είχες τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα…». «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Είναι ζήτημα επανένωσης κι όχι επιστροφής», τόνισε μεταξύ άλλων.


Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, o Σούνακ ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τέτοιο βαθμό που αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντησή τους, η οποία είχε προγραμματιστεί στις 12:45 το μεσημέρι και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στη μέση της τριήμερης επίσκεψής του στο Λονδίνο.

«Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα πριν από αυτήν», φέρεται να είπε ανώτερη πηγή των Συντηρητικών. Αντί του Σούνακ στη συνάντηση θα εμφανιζόταν ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, αρνήθηκε να συναντήσει τον αντιπρόεδρο και προχώρησε σε μια δήλωση:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου που ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη πραγματοποίησή της. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεων του δεν φοβάται ποτέ να αντιμετωπίσει επιχειρήματα».


Tην ίδια ώρα, το Politico σχολιάζει πως ενώ ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον Κιρ Στάρμερ, ηγέτη των Εργατικών.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε πρόσκληση για να πιει τσάι με τον Ρίσι Σούνακ την ώρα που συναντούσε τον Κιρ Στάρμερ (επικεφαλής των Εργατικών) το βράδυ της Δευτέρας — με τους Τόρις να υπονοούν ότι ο ηγέτης των Εργατικών έχει υιοθετήσει ήπια στάση για τα Μάρμαρα», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι πηγή της στήλης ανέφερε ότι το θέμα «συζητήθηκε, αλλά δεν ήταν το επίκεντρο της συνάντησης». «οι Εργατικοί θεωρούν ότι το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί δήλωσαν ότι αποχωρώντας από τη συνάντηση ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει την παράνομη μετανάστευση με έναν βασικό σύμμαχο της Ευρώπης.

«Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας».

Ο Κιρ Στάρμερ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησαν για τη μετανάστευση στη συνάντησή τους, επομένως, τονίζουν οι Εργατικοί, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ήταν η φωνή του Ηνωμένου Βασιλείου για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα.

Την ίδια στιγμή, στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται και η άποψη υψηλόβαθμού στελέχους των Συντηρητικών για το ότι ο Στάρμερ είναι «”ανοιχτός” για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά από συμφωνία του Μουσείου με τους Έλληνες:

«Ο Στάρμερ ξεπουλήθηκε για να εξασφαλίσει μια συνάντηση. Είναι αφελές εκ μέρους του να δείχνει το πόσο λίγο λαμβάνει υπόψη του τους Βρετανούς φορολογούμενους που φροντίζουν για χρόνια αυτά τα Γλυπτά. Ο Στάρμερ επέστρεψε στα παλαιά του κόλπα του να λέει στον συνομιλητή που είναι απέναντι του αυτό που θέλει να ακούσει».

Οι Εργατικοί πιστεύουν ότι ακυρώνοντας τη συνάντηση, ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της μετανάστευσης με έναν βασικό σύμμαχο της Ευρώπης.

Δείτε επίσης: Αποκάλυψη Sky News: Είχε συμφωνηθεί συνάντηση, αλλά ο Μητσοτάκης να μην θέσει δημόσια θέμα για τα Γλυπτά

Loading