Πολωνία: Αγοράζει βρετανικούς πυραύλους έναντι 2,2 δισ. ευρώ

Πολωνία: Αγοράζει βρετανικούς πυραύλους έναντι 2,2 δισ. ευρώ

Η βρετανική θυγατρική της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας MBDA θα προμηθεύσει την Πολωνία με πυραύλους εδάφους-αέρος, σε μια συμφωνία συνολικού ύψους περίπου 1,9 δισ. λιρών (2,2 δισ. ευρώ), ανακοίνωσαν σήμερα η βρετανική κυβέρνηση και η πολωνική κρατική υπηρεσία, αρμόδια για εξοπλιστικά προγράμματα (AU)

«Είμαι ευτυχής που οι βαθείς και ιστορικοί δεσμοί στον τομέα της άμυνας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Πολωνίας κάνουν ακόμη ένα βήμα προς τα εμπρός με την υπογραφή της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα βρετανικής συμφωνίας εξαγωγής εξοπλισμού αμυντικών όπλων προς την Πολωνία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Η πολωνική κρατική υπηρεσία AU διευκρίνισε ότι «η MBDA UK θα προμηθεύσει την Πολωνία με 44 εκτοξευτήρες iLauncher και μερικές εκατοντάδες πυραύλους εδάφους-αέρος CAMM και σχετικό εξοπλισμό», που συνιστά, σύμφωνα με δελτίο τύπου της MBDA, «το μεγαλύτερο πρόγραμμα απόκτησης εξοπλισμού αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς στην Ευρώπη εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με την AU, «οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού θα γίνουν μεταξύ 2025 και 2029».

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η σύμβαση θα δημιουργήσει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας στην MBDA UK.

Οι εκτοξευτήρες και οι πύραυλοι θα τροφοδοτήσουν 22 συστοιχίες του πολωνικού προγράμματος αντιαεροπορικής άμυνας Pilica+. Το εν λόγω οπλικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους σε απόσταση έως και 25 χιλιόμετρα, τόνισε το Λονδίνο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «σημαντική ώθηση στην ευρωατλαντική ασφάλεια», τονίζοντας ότι η Πολωνία χρησιμοποιεί ήδη το CAMM της MBDA.

Η MBDA ανήκει στη γαλλική Airbus, στη βρετανική BAE Systems και στον ιταλικό αμυντικό και αεροδιαστημικό όμιλο Leonardo.

Πέρυσι, Λονδίνο, Βαρσοβία και Κίεβο συμφώνησαν να αναπτύξουν τριμερή συνεργασία ενισχύοντας τις αμυντικές τους ικανότητες και την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με έκθεση του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, άλλοτε κράτος-μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, επένδυσε πάνω από το 2,4% του ΑΕΠ της στην άμυνα πέρυσι, γεγονός που την τοποθετεί στην τρίτη θέση αμυντικών δαπανών μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ακριβώς πίσω από την Ελλάδα (3,76% του ΑΕΠ) και τις ΗΠΑ (3,47%).

Φέτος, οι στρατιωτικές δαπάνες της Πολωνίας αναμένεται να φτάσουν το 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Πολωνία συγκαταλέγεται στους κυριότερους πολιτικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή. Η Βαρσοβία έχει αναγγείλει μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμών εξαιτίας της ρωσικής απειλής και έχει υπογράψει πρόσφατα μεγάλες στρατιωτικές συμβάσεις, ιδίως με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Οι συμβάσεις που συνήφθησαν με τους Αμερικανούς αφορούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-35, 366 κύρια άρματα μάχης Abrams και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot. Οι αντίστοιχες συμβάσεις με τη Σεούλ αφορούν 1.000 άρματα μάχης K2, σχεδόν 700 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, 50 FA-50 και 288 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης K239.

Η Βαρσοβία έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο με την Άγκυρα για να προμηθευτεί τουρκικής κατασκευής drones Bayraktar.

Δείτε επίσης: Βόρεια Ιρλανδία: Πυροβολισμός αστυνομικού εκτός υπηρεσίας κατά τη διάρκεια προπόνησης ποδοσφαίρου

Loading