Πολωνία: Συγκροτεί συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών ελέω Γερμανίας

Μετά την Πολωνία, η Σλοβακία θέλει επίσης να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ήταν πιθανώς στο κόλπο, αλλά η γερμανική κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε καν από τη Βαρσοβία. Οι ανατολικοευρωπαίοι εταίροι αποκόπτονται από τη Δυτική Ευρώπη. Υπάρχει λόγος για αυτό, σχολιάζει η Welt.

propoli

Για άλλη μια φορά, η Πολωνία βιάστηκε με τις παραδόσεις όπλων για την Ουκρανία. “Μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της αποστολής MiGs στην Ουκρανία“, δήλωσε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στη Βαρσοβία την Πέμπτη, κατά την εναρκτήρια επίσκεψη του Τσέχου προέδρου Πετρ Πάβελ – σχεδόν παρεμπιπτόντως, όπως φαίνεται να συνηθίζει ο Ντούντα.

Ο πρόεδρος ξεπέρασε έτσι ακόμη και τον πρωθυπουργό του Ματέους Μοραουιέτσκι, ο οποίος μόλις μια ημέρα νωρίτερα είχε παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα για πιθανή παράδοση αεροσκαφών από την Πολωνία. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης μίλησε για τέσσερις έως έξι εβδομάδες, πριν ο πρόεδρος και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων συντομεύσει την περίοδο παράδοσης σε λίγες ημέρες.

Η ανακοίνωση του Ντούντα θυμίζει την επίσκεψή του στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας τον Ιανουάριο. Τότε είχε δηλώσει ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει στον ουκρανικό στρατό άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής Leopard 2. Εάν χρειαστεί, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Για τη μεταφορά οπλισμού απαιτούνται συνήθως άδειες εξαγωγής. Η Πολωνία άσκησε έτσι δημόσια πίεση στο θέμα του άρματος – και έτσι άνοιξε το δρόμο για έναν ευρωπαϊκό συνασπισμό Leopard 2. Τα πρώτα άρματα μάχης παραδόθηκαν εν τω μεταξύ. Ένα παρόμοιο θεατρικό παιχνίδι θα μπορούσε τώρα να παιχτεί γύρω από τα αεροσκάφη μάχης.

Σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν στην Ουκρανία τα πρώτα τέσσερα πολωνικά αεροσκάφη MiG-29. Είναι πιθανό να ακολουθήσουν άλλα οκτώ. Πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή, η Ουκρανία είχε περίπου 50 από αυτά τα αεροσκάφη σοβιετικής σχεδίασης.

Δείτε επίσης: Πολωνία: Αναμένεται η παράδοση μαχητικών στην Ουκρανία

Loading