Σε καθεστώς Lockdown μπαίνει εκ νέου η Πολωνία και η Γαλλία, με τα μέτρα ωστόσο να διαφέρουν σε κάποιες λεπτομέρειες από τα προηγούμενα την ώρα που η κόπωση από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αυξάνεται σε ορισμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αυστρία ή η Βουλγαρία.
Το τρίτο λοκντάουν σε διάστημα ενός έτους για 21 εκατομμύρια Γάλλους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι κάτοικοι του Παρισιού, είναι ωστόσο πιο ευέλικτο και λιγότερο περιοριστικό από αυτό που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2020.
Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες καραντίνες, αυτή τη φορά οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους “χωρίς κανέναν περιορισμό σε χρονική διάρκεια” της εξόδου τους, αλλά “σε ακτίνα που θα περιορίζεται στα 10 χιλιόμετρα” και με μια βεβαίωση. Επίσης ανοιχτό θα είναι μεγάλο μέρος των καταστημάτων.
Ωστόσο μια κάποια αγωνία κατέλαβε χθες Παρασκευή τους κατοίκους του Παρισιού μερικές ώρες προτού τεθούν σε ισχύ τα μέτρα αυτά, τα οποία αφορούν τα 12 εκατομμύρια των κατοίκων της περιοχής της γαλλικής πρωτεύουσας. Προς το τέλος της ημέρας μποτιλιαρίσματα περίπου 400 χιλιομέτρων καταγράφηκαν στις εξόδους από το Παρίσι.
Η λήψη των νέων αυτών περιοριστικών μέτρων κατέστη αναγκαία από την ταχεία επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, η οποία μοιάζει “ολοένα και πιο καθαρά με ένα τρίτο κύμα” της πανδημίας, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ.
Για αυτήν την “τρίτη περίοδο” περιοριστικών μέτρων, η γαλλική κυβέρνηση έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι άνθρωποι μολύνονται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους παρά σε εξωτερικούς. Καθώς ήρθε η άνοιξη, τα πάρκα και οι κήποι θα μείνουν ανοιχτά.
Ωστόσο ο κατάλογος των κλειστών επιχειρήσεων μεγάλωσε, προς μεγάλη απογοήτευση ορισμένων.
“Αυτή ήταν η χαριστική βολή. Αυτή η τρίτη καραντίνα έρχεται τη στιγμή που οι έμποροι φέρνουν τις καλοκαιρινές συλλογές, οι οποίες θα συνεχίσουν να είναι αποκλεισμένες για τουλάχιστον έναν μήνα“, δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Πιερ Ταλαμόν της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενδυμάτων.
Μερική καραντίνα
Παράλληλα σε μερική καραντίνα τίθεται από σήμερα η Πολωνία για τρεις εβδομάδες, με τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων να καθίσταται αναγκαία λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.
Η πολωνική κυβέρνηση είχε χαλαρώσει την πίεση τον Φεβρουάριο, δίδοντας άδεια για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, των μουσείων, των κινηματογράφων, των θεάτρων και των πισινών, αλλά στο ήμισυ των δυνατοτήτων τους, σε αντίθεση με τα περιοριστικά μέτρα που αποφασίζονταν τότε αλλού στην Ευρώπη.
Η Γερμανία εξάλλου θα περιορίσει από αύριο Κυριακή τις διελεύσεις στα σύνορά της με την Πολωνία, η οποία κατατάχθηκε στην ζώνη υψηλού κινδύνου όσον αφορά την COVID-19 από το γερμανικό ινστιτούτο Robert Koch.
Το Βέλγιο την ίδια ώρα καταγράφει εδώ και μια εβδομάδα μια έξαρση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, γεγονός το οποίο απαιτεί μια αυστηροποίηση των περιορισμών, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Αργεντινή όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, το οποίο είναι πιο σφοδρό από το πρώτο πέρυσι.
Στην Ασία, οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν χθες νέους περιορισμούς, την ώρα που η χώρα καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων, με περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις να καταγράφονται καθημερινά.
Στο μεταξύ στη Βραζιλία ο δήμαρχος του Ρίο ντε Ζανέιρο αποφάσισε το κλείσιμο των παραλιών από αυτό το σαββατοκύριακο για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, σε μια χώρα που η επιδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου και όπου η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 προχωράει πολύ αργά.
Μόλις και μετά βίας ένα ποσοστό άνω του 5% του πληθυσμού της χώρας έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου και ποσοστό χαμηλότερο του 2% την δεύτερη.
Στο πλαίσιο αυτό, η κόπωση έπειτα από ένα έτος επιδημίας αυξάνεται στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Σήμερα προβλέπεται να διεξαχθεί διαδήλωση στο Μόντρεαλ του Καναδά σε διαμαρτυρία για τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Το ίδιο στην Αυστρία και τη Βουλγαρία.