Πορτογαλία: Σε καθεστώς δουλείας ήταν αναγκασμένος να ζει 54χρονος για σχεδόν δύο δεκαετίες

Πορτογαλία: Σε καθεστώς δουλείας ήταν αναγκασμένος να ζει 54χρονος για σχεδόν δύο δεκαετίες

Η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της πορτογαλικής αστυνομίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την προσαγωγή τεσσάρων υπόπτων για τον εξαναγκασμό άνδρα να ζει υπό συνθήκες δουλείας για 17 ολόκληρα χρόνια. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στην περιφέρεια Μπραγκάνσα, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας.

Στην έκθεση της αστυνομίας αναφέρεται ότι ο 54χρονος υφίστατο σωματική και ψυχολογική κακοποίηση εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, ενώ είχε πέσει θύμα εργασιακής εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένης της «μίσθωσης» σε τρίτους για αγροτικές εργασίες.

Το θύμα αντιμετώπιζε μαθησιακές δυσκολίες και δεν είχε οικογενειακή υποστήριξη. Δεν πληρωνόταν για την εργασία του και κάθε κίνησή του ελεγχόταν από τους προσαχθέντες, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους τα έγγραφα του 54χρονου, σύμφωνα με τις αρχές.

Περιγράφοντας τις «εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης», η αστυνομία αναφέρει ότι ο άνδρας κοιμόταν μέσα σε βαν, υποσιτιζόταν και δεν του προσφερόταν η παραμικρή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Οι κατηγορούμενοι δεν του επέτρεψαν ποτέ να λάβει ιατρική φροντίδα, ακόμη και όταν είχε σοβαρό ατύχημα», υπογραμμίζεται.

Παρότι οι τραυματισμοί του έχουν προκαλέσει κινητικά προβλήματα, κατάφερε να διαφύγει και τώρα λαμβάνει φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό, σημείωσε η πορτογαλική αστυνομία.

Οι προσαχθέντες, ηλικίας 37-44 ετών, θα εμφανιστούν ενώπιον ανακριτή κατηγορούμενοι για δουλεία, εμπορία ανθρώπων και πλαστογραφία. Η αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει την εθνικότητα του 54χρονου θύματος.

Τα κρούσματα εργασιακής εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων αυξάνονται στην Πορτογαλία, ιδίως στον αγροτικό τομέα. Έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις φτωχών μεταναστών που εξαναγκάστηκαν να εργάζονται απλήρωτοι σε αγροκτήματα.

Τον Νοέμβριο, εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν εφόδους σε αγροκτήματα της περιφέρειας Αλεντέζου, κατά τις οποίες συνέλαβαν 28 υπόπτους για εμπορία ανθρώπων και εργασιακή εκμετάλλευση.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play