Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν σκοπεύει να επαναφέρει τη ρωσική αυτοκρατορία ενώ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διαταραχθεί η ροή φυσικού αερίου, προειδοποιώντας όμως ότι αυτό θα αλλάξει εάν επιβληθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο κλυδωνισμό της στον 21ο αιώνα βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, μετά την ανακοίνωση του Πούτιν να αναγνωρίσει τη «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.
Η κλιμάκωση στην ένταση ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο έδαφος του ουκρανικού ζητήματος έχει δημιουργήσει σφοδρή ανησυχία για την εξέλιξη σχετικά με την προμήθεια ρωσικού αερίου, αλλά και για το που θα κινηθούν οι τιμές που ήδη βρίσκονται στα ύψη.
Η ήδη σημαντική εξάρτηση της Ευρώπης -και συγκεκριμένα της Γερμανίας- από τη Ρωσία, σε ό,τι αφορά την ενέργεια κάνει ευάλωτους τους συμμάχους των ΗΠΑ, μπροστά στην ενδεχόμενη απειλή διακοπής προμήθειας φυσικού αερίου από τον Πούτιν.
Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει πως η Ρωσία θα συνεχίσει αδιάλειπτα τις προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου και υγροποιημένου στις παγκόσμιες αγορές. Παράλληλα υποστήριξε πως είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας κοινότητας να διασφαλίσει πως η ενεργειακή μετάβαση δεν θα μετατραπεί σε μέσο προώθησης των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων μεμονωμένων παραγόντων και επιπλέον δεν θα συνοδεύεται από κυρώσεις ή άλλους περιορισμούς.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το σενάριο να διακόψει η Ρωσία την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι σχεδόν απίθανο γιατί κάτι τέτοιο θα επέφερε οικονομική καταστροφή στη Ρωσία. Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα ωθούσε την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις τροφοδοσίας, οι οποίες θα παγίωναν την ακόμη μεγαλύτερη απεξάρτησή της από το ρωσικό καύσιμο, το οποίο παραμένει για τη Ρωσία το νούμερο ένα εξαγώγιμό της προϊόν.
Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο κ. Σίμσον, αν και μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό της «Γηραιάς Ηπείρου» με αέριο, εκτιμάται πως εν πολλοίς θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες σε καύσιμο έως το τέλος της χειμερινής περιόδου. Στην αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη, όπως πρόσθεσε, συνηγορεί η ενίσχυση των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG ήδη από τις αρχές του χρόνου, η οποία υποδεικνύει ότι η αύξηση των ποσοτήτων από άλλες χώρες θα μπορέσει να καλύψει το πιθανό «κενό» από τη Ρωσία.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία έβαλαν τέλος σε μία μεγάλη περίοδο αποκλιμάκωσης του κόστους του αερίου, σηματοδοτώντας στην καλύτερη περίπτωση την καθυστέρηση του τερματισμού της ενεργειακής κρίσης. Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά θα συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την άνοδο των τιμών.
Κι αυτό γιατί τα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μπορεί να απέχουν πολύ από το ρεκόρ του Δεκεμβρίου στο ολλανδικό hub (όταν η τιμή ξεπέρασε τα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), αλλά και πάλι βρίσκονται αρκετά ψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν οι τιμές TTF κινούνταν στα επίπεδα των 18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Η αγορά παρακολουθεί στενά τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες είναι περιορισμένες επί μήνες, αλλά ο Πούτιν επιμένει ότι η Μόσχα παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.
Δείτε επίσης: Washington Post: Γιατί ο Πούτιν γλυκοκοιτάζει Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ουκρανία
- Η Legoland του Minecraft έρχεται για να ζωντανέψει το παιχνίδι
- Αυξάνονται οι ανησυχίες για τον θάνατο των βρεφών στην Αμαλιάδα – Νέα στοιχεία από το Φως στο Τούνελ
- Αμαλιάδα: Οι αντιφάσεις της Ειρήνης μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Πολάκης: Μπροστάρης στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα
- Fitch: Επιβεβαίωση του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές