ΠΟΥ για Βραζιλία: «Κόλαση η κατάσταση με την πανδημία»

ΠΟΥ για Βραζιλία: «Κόλαση η κατάσταση με την πανδημία»

Την ανακοίνωση 93.317 νέων κρουσμάτων από κορονοϊό και τον 3.693 θανάτων ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, στην καθημερινή εικόνα που δίνει για την πανδημία.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 348.718 νεκρούς επί συνόλου τουλάχιστον 13.373.174 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που πολλοί επιστήμονες θεωρούν υποτιμημένα.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως τον Απρίλιο επαπειλείται εκατόμβη χειρότερη κι από αυτή του Μαρτίου, του μήνα που χάθηκαν πάνω από 66.000 ζωές εξαιτίας της Covid-19. Επρόκειτο για απολογισμό διπλάσιο από εκείνον του Ιουλίου του 2020, του προηγούμενου χειρότερου μήνα αφότου η πανδημία άρχισε να πλήττει τη χώρα.

Ο ΠΟΥ μιλά για “μανιασμένη κόλαση” της πανδημίας στη χώρα, ενώ ο πρόεδρος Μπολσονάρου επιτίθεται σε έρευνα της Γερουσίας για την κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου επιτέθηκε με σφοδρότητα χθες σε μια έρευνα που αναμένεται να ξεκινήσει η Γερουσία για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας της Covid-19, την έξαρση της οποίας στην λατινοαμερικάνικη χώρα αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνέκριναν με μια «μανιασμένη κόλαση».

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Λουίς Ρομπέρτο Μπαρόσο απεφάνθη αργά την Πέμπτη ότι ένας επαρκής αριθμός γερουσιαστών ενέκρινε τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως η έρευνα πρέπει να προχωρήσει παρά τις καθυστερήσεις της ηγεσίας της Γερουσίας.

Σύμφωνα με τον δικαστή Μπαρόσο, η έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως «στις ενέργειες και τις παραλείψεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (…) κυρίως σε ό,τι αφορά την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης στις πολιτείες Αμαζόνας, μετά τις ελλείψεις οξυγόνου για νοσηλευόμενους ασθενείς».

«Είναι ένα ‘μαγείρεμα’ του Μπαρόσο και των αριστερών στη Γερουσία για να φθαρεί η κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπολσονάρου σε υποστηρικτές του έξω από την κατοικία του, κατηγορώντας τον δικαστή για πολιτικές σκοπιμότητες.

Μια έρευνα της Γερουσίας αποτελεί την πιο σοβαρή πολιτική συνέπεια μέχρι σήμερα στην πολιτική του Μπολσονάρου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τον οποίο συνέκρινε με μια «απλή γρίπη» πέρυσι, αγνοώντας τους ειδικούς στον τομέα της υγείας που ζητούσαν χρήση μάσκας και τήρηση κοινωνικών αποστάσεων.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει σταματήσει να ασκεί κριτική στα εμβόλια κατά της Covid-19, αλλά συνεχίζει να επιτίθεται σε κυβερνήτες Πολιτειών που επιβάλουν lockdowns ακόμη και πιο ήπια μέτρα, κατηγορώντας τους χωρίς αποδείξεις ότι σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους με αυτούς τους περιορισμούς παρά από όσους ο ίδιος ο ιός.

Η Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 345.000 ανθρώπων στη Βραζιλία, στον δεύτερο χειρότερο απολογισμό παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ. Ένας στους τέσσερις θανάτους από την πανδημία την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε στη Βραζιλία, όπου ένα βάναυσο κύμα κατακλύζει τα νοσοκομεία με ρεκόρ περισσότερων από 4.000 θανάτων την ημέρα.

«Αυτό που αντιμετωπίζετε εδώ είναι μια μανιασμένη κόλαση μιας έξαρσης», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ο δρ Μπρους Έιλγουορντ, ανώτερος σύμβουλος του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ωστόσο, η κόπωση και η πολιτική πίεση του Μπολσονάρου ώθησαν κυβερνήτες ορισμένων Πολιτειών να χαλαρώσουν τους περιορισμούς παρά τους αριθμούς ρεκόρ θανάτων που κλονίζουν την χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Επανέρχεται πλήρης ελευθερία για όσους έχουν εμβολιαστεί

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading

Play