Πού βρίσκονται “παρκαρισμένα” τα χρήματα των πλουσίων

Παρά την πανδημία, που οδήγησε το 2020 σε μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις της ιστορίας, ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος, έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 418,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στον παρακάτω πίνακα για να καταλάβει πού βρίσκεται ο φορολογικός παράδεισος για τους οικονομικά ισχυρούς ανθρώπους της γης.

propoli

Υπεράκτια εταιρεία (offshore company) ονομάζεται η οικονομική οντότητα που θεωρείται πως δημιουργήθηκε για ένα συγκεκριμένο σκοπό, συνήθως βραχυπρόθεσμο και δε διαπνέεται από την γενικά παραδεκτή αρχή του συνεχούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συνήθως ο όρος αναφέρεται με σκοπό να υποδειχθούν οι επιχειρήσεις που ιδρύονται σε οικονομικά κέντρα με ένα πολύ χαμηλό επίπεδο φόρων, που συνήθως βρίσκονται κυρίως σε νησιά και συχνά παρομοιάζονται ως «φορολογικοί παράδεισοι».

Η Ελβετία – το μεγαλύτερο διασυνοριακό χρηματοοικονομικό κέντρο στον κόσμο σήμερα – αναμένεται σύμφωνα με την BCG να χάσει την πρώτη θέση το 2023 από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο προσελκύει τον «υπεράκτιο πλούτο» της ηπειρωτικής Κίνας, με αποτέλεσμα από 2,1 τρισ. δολ. σήμερα να εκτιμάται θα έχει προσελκύσει 3,2 τρισ. δολ. ως το 2025.

Παράλληλα, αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως την 10η θέση “κλέβει” από την Κύπρο, μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου και η μικρότερη χώρα με γερμανόφωνο πληθυσμό στον κόσμο, το Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, η Σιγκαπούρη θα παραμείνει το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο «offshore πλούτου», φθάνοντας τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια (από 1,2 τρισ. δολ. σήμερα). Η Σιγκαπούρη έχει μια ανεπτυγμένη οικονομία της αγοράς που θεωρείται εξαιρετικά φιλική στις επιχειρήσεις.

Η χώρα θα προσελκύσει και κάποια κεφάλαια  που ανησυχούν για την πολιτική και κοινωνική αστάθεια του Χονγκ Κονγκ, αλλά θα έχει και αυξημένες εισροές από την Ταϊβάν.

Σήμερα 500 δισ. δολ. υπεράκτιου πλούτου εκτιμάται πως βρίσκεται στις Αγγλονορμανδικές Νήσους, 500 δισ. δολ. στα  ΗΑΕ, 400 δισ. δολ. στο  Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο μαζί με τις περιοχές στις οποίες ασκεί μερικό έλεγχο, έχει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια ροή μετρητών και περιουσιακών στοιχείων, 400 δισ. δολ. στο Λουξεμβούργο, 300 δισ. δολ. στο  Μονακό και 200 δισ. δολ. στο Λιχτενστάιν.

Δείτε επίσης: Κρ. Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη είναι εξοπλισμένη να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας

Loading