Πούτιν: Η Ουκρανία κατέρριψε το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος

Η Μόσχα αναφέρει ότι εντόπισε ταυτότητες Ουκρανών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία την Τετάρτη καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, είτε σκοπίμως, είτε κατά λάθος.

propoli

Ο Πούτιν τόνισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας των ρωσικών αρχών θα δημοσιευθούν μέσα σε δύο με τρεις ημέρες, αλλά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνυον ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν το αεροσκάφος ήταν αμερικανικοί ή γαλλικοί.

Η Μόσχα αναφέρει ότι εντόπισε ταυτότητες Ουκρανών

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ανέκτησε ταυτότητες Ουκρανών και ανθρώπινα μέλη με τατουάζ από το σημείο συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τη συντριβή του Ilyushin Il-76 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας που συνέβη την Τρίτη στην παραμεθόρια περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι κατέρριψε το αεροσκάφος σκοτώνοντας και τους 74 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων 65 Ουκρανών στρατιωτών αιχμαλώτων που επρόκειτο να ανταλλαχθούν με Ρώσους αιχμαλώτους. Χθες η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος, που εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία.

Το Κίεβο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι δυνάμεις του κατέρριψαν το αεροπλάνο και τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις ταυτότητες των επιβατών στο αεροπλάνο. Αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Μόσχας και ζήτησε διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι ανθρώπινα μέλη περισυλλέγονται και στέλλονται για γενετικές αναλύσεις και ορισμένα από αυτά έφεραν διακριτικά τατουάζ όπως αυτά που έχουν αιχμάλωτοι Ουκρανοί που είχε ανακρίνει η Ρωσία.

Η Επιτροπή τόνισε ότι στοιχεία που συλλέχθηκαν περιελάμβαναν επίσης «ταυτότητες Ουκρανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην συντριβή, που επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους, καθώς και συνοδευτικά έγγραφα από την Ρωσική Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία».

Ρωσικές αρχές έχουν αποκλειστική πρόσβαση στο σημείο της συντριβής και δεν μπορούν να επαληθευτούν από άλλες ανεξάρτητες πηγές οι ισχυρισμοί και οι απολογισμοί της Μόσχας. 

Η Ουκρανία απέρριψε έναν ρωσικό ισχυρισμό ότι είχε λάβει προειδοποίηση ότι ένα αεροπλάνο που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους θα πετούσε πάνω από την περιφέρεια του Μπέλγκοροντ τη στιγμή της συντριβής. 

Επισήμανε επίσης ανακολουθίες σε μια φερόμενη λίστα με τα ονόματα των 65 Ουκρανών που δημοσιεύτηκε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν στρατιώτες που είχαν ήδη επαναπατριστεί σε μια προηγούμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε δεν γνωρίζει ότι είχε δημοσιευτεί κάποια επίσημη λίστα. Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα παράσχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ουκρανία κατέρριψε το αεροπλάνο, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω ακόμα. Οι ανακριτές εργάζονται, οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού οι ανακριτές λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες».

Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα μαύρα κουτιά που ανακτήθηκαν από το αεροπλάνο παραδόθηκαν σε ειδικό εργαστήριο του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα και οι ανακριτές ήδη τα επεξεργάζονται.

Δείτε επίσης: Ερντογάν για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου: «Δεν θα μείνουν ατιμώρητα τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ»

Loading