Πούτιν – Τζινπίνγκ: Θα παραστούν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί

Πούτιν – Τζινπίνγκ: Θα παραστούν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής της G20, τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ινδονησίας, της χώρας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία αυτού του φόρουμ των μεγάλων οικονομιών

Στη σύνοδο αναμένεται να δώσει το παρών και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο και τη Μόσχα είναι στο χαμηλότερο επίπεδό τους, λόγω της έντασης στην Ταϊβάν και του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν ήταν βέβαιο ότι οι Πούτιν και Σι θα μετέβαιναν στο Μπαλί για να παραστούν στη σύνοδο. Η Μόσχα έχει απομονωθεί λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία ενώ ο Κινέζος ηγέτης έχει περιορίσει τα ταξίδια στο εξωτερικό λόγω της Covid19.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο είπε όμως στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ότι θα παραστούν και οι δύο. «Ο Σι Τζινπίνγκ θα έρθει, ο πρόεδρος Πούτιν μου είπε επίσης ότι θα έρθει», ανέφερε.

Τον Ιούνιο το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν έκανε δεκτή την πρόσκληση του Ουιντόντο, με μια επιφύλαξη, αν θα του επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση, λόγω της πανδημίας, να παραστεί αυτοπροσώπως.

Ο Τζο Μπάιντεν θα πάει επίσης στο Μπαλί αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες του ταξιδιού, ούτε αν θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Σι. Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είπε μόνο ότι «αν έρθει ο Πούτιν στην G20, τότε θα πρέπει να συμμετάσχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι».

Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος της G20, ο Ζελένσκι έχει προσκληθεί από την Ινδονησία και είπε ότι θα παραστεί, έστω και μέσω βιντεοσύνδεσης.

Η Τζακάρτα δεχόταν πιέσεις από τη Δύση για να αποκλείσει τον Πούτιν από τη σύνοδο, όμως τηρεί στάση ουδετερότητας. Στις αρχές του έτους ο Τζόκο Ουιντόντο επισκέφθηκε τόσο το Κίεβο όσο και τη Μόσχα.

«Η Ρωσία δεν έχει ηθικό δικαίωμα να παραστεί».

Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε απόψε ότι «η Ρωσία δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραστεί» στη σύνοδο της G02 «εφόσον συνεχίζεται η επιθετικότητά της στην Ουκρανία».

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ινδονησίας να διασφαλίσει ότι οι συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας θα εξεταστούν στις συναντήσεις της G20, καθώς και τις ενδείξεις ότι η Ουκρανία ίσως εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Ζελένσκι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε επίσης: G20-Ινδονησία: Οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν στα περισσότερα ζητήματα, παρά τη μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

Loading