Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Αναδρομή στο 1952 – Αιζενχάουερ και Στήβενσον συζητούν για την Ελλάδα

Με το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ μεταξύ της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να έχει οριστεί για την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στο National Constitution Center στη Φιλαδέλφεια, η αναμέτρηση των δύο υποψήφιων είναι σε πλήρη εξέλιξη δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ (στις 5 Νοεμβρίου).

Αναδρομώντας στις αρχές της δεκαετίας του 1950, στις αμερικανικές εκλογές με πρωταγωνιστές τον Ντουάιτ Αιζενχάουερ και τον Αντλάι Στήβενσον, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ, μας καθοδηγούν οι συνεντεύξεις του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη. Οι δύο υποψήφιοι αναμετρήθηκαν μεταξύ τους δύο φορές: στις εκλογές του 1952 και στις επόμενες του 1956, με τον Ρεπουμπλικάνο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ να καταγράφει νίκες και στις δύο αναμετρήσεις. Ο Αϊζενχάουερ έγινε ο πρώτος Ρεπουμπλικάνος που κέρδισε τις εκλογές μετά από 24 χρόνια και υπηρέτησε ως ο 34ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1953 έως το 1961. Μετά τη λήξη της θητείας του, έγινε ο πρώτος απερχόμενος πρόεδρος που δεν μπορούσε να ξαναθέσει υποψηφιότητα λόγω του συνταγματικού ορίου των δύο θητειών.

Ο Ντουάιτ Αιζενχάουερ δέχτηκε τον Αλέκο Λιδωρίκη το 1952 σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σαλόνι σε ειδική αμαξοστοιχία που περιόδευε την Αμερική. Λίγο αργότερα, κέρδισε τις εκλογές και αναδείχθηκε 34ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ήμουνα προ μηνών στην χώρα σας. Ήταν το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα και ήταν μία από τις πιο γόνιμες και αισθητικές χαρές που ένιωσα στη ζωή μου. Όταν ανέβηκα στο λόφο της Ακροπόλεως και είδα την τόση ομορφιά εκεί πάνω, κατάλαβα γιατί αξίζει να αγωνίζεται κανείς. Είναι προνόμιο για έναν άνθρωπο να μπορέσει να σταθεί για λίγο ανάμεσα στ’ αθάνατα αρχαία σας», ανέφερε ο Αιζενχάουερ στον Λιδωρίκη.

Στη συνέχεια, ο Λιδωρίκης ρώτησε τον Αιζενχάουερ για τις εντυπώσεις του από τον ελληνικό στρατό. Ο Αιζενχάουερ απάντησε, «Επήγα προς βορράν και είδα και αντελήφθην πως λειτουργεί η στρατιωτική σας μηχανή. Έμεινα ικανοποιημένος. Ο ελληνικός στρατός έχει επιτελέσει αξιοσημείωτες προόδους και δίκαια θεωρείται σημαντικό στοιχείο μέσα στο αμυντικό προπύργιο της Ευρώπης». Σχολίασε επίσης τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι κατανοεί τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Σε ερώτηση του Λιδωρίκη σχετικά με το τι θα έπρεπε να περιμένει ο Ελληνικός λαός από τον Αιζενχάουερ αν εκλεγόταν πρόεδρος, η απάντησή του ήταν: «Βεβαίως τη φιλική, συμμαχική μου ενίσχυση». Όσον αφορά την οικονομική βοήθεια, ο Αιζενχάουερ τόνισε ότι δεν προτίθεται να είναι φειδωλός εκεί που υπάρχει άμεση ανάγκη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ανασυγκρότησης των συμμάχων.

Από την άλλη πλευρά, ο Αντλάι Στήβενσον, ο κυβερνήτης του Ιλλινόι, δήλωσε στον Λιδωρίκη ότι είναι «ένας από τους θερμότερους φίλους της Ελλάδας» και ότι η στρατιωτική άμυνα και πολιτική πρόοδος της χώρας είναι σημαντικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα αισθήματά του αν από κυβερνήτης μεταπηδήσει σε πρόεδρο.

Ο Στήβενσον εξέφρασε τη γνώμη του για τη συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι έχουν ήδη πράξει αρκετά και ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους. Αναφέρθηκε και στην εμπειρία του με τους Έλληνες της Αμερικής, τονίζοντας τη συμβολή τους στην τοπική κοινωνία και την οικονομία.

Τέλος, οι συνεντεύξεις του Λιδωρίκη αποτυπώνουν το εκλογικό κλίμα της εποχής, περιγράφοντας την ένταση και την κινητικότητα που χαρακτήριζαν τις προεδρικές εκλογές της περιόδου.

©

Loading