Πρώην εισαγγελέας στη Γουατεμάλα, αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς, ανακοίνωσε πως φεύγει από τη χώρα

Πρώην εισαγγελέας στη Γουατεμάλα, αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς, ανακοίνωσε πως φεύγει από τη χώρα

Η Βιρχινία Λαπάρα, πρώην εισαγγελική λειτουργός αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς στη Γουατεμάλα, η οποία καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών στο πέρας νέας δίκης της που για ακόμη μια φορά προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα στις αρχές Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως φεύγει από τη χώρα.

«Αποφάσισα να εξοριστώ για να προστατεύσω τη ζωή μου», ανακοίνωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης η πρώην εισαγγελέας, σε κατ’ οίκον κράτηση, παρότι της έχει επιβληθεί απαγόρευση να εγκαταλείψει την επικράτεια. Εξήγησε ότι πήρε αυτή την απόφαση διότι ο «δικαστικός διωγμός» που καταγγέλλει πως υφίσταται «απειλεί να συνεχιστεί».

Η κυρία Λαπάρα, 44 ετών, που κρίθηκε ένοχη στη δίκη της με την κατηγορία ότι αποκάλυψε προσωπικά δεδομένα, είναι ανάμεσα στους δεκάδες πρώην εισαγγελείς για υποθέσεις διαφθοράς της Γουατεμάλας που βρέθηκαν αντιμέτωποι με διώξεις από το γραφείο της γενικής εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας.

Στην κυρία Πόρας έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ η Ουάσιγκτον την έχει εγγράψει σε κατάλογο «διεφθαρμένων» και «αντιδημοκρατικών» παραγόντων.

Πρώην επικεφαλής της ειδικής μονάδας της εισαγγελίας της Γουατεμάλας κατά της ατιμωρησίας (Fiscalía Especial contra la Impunidad, FECI) στην Κετσαλτενάγκο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, η Βιρχινία Λαπάρα είχε ήδη καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2022 να εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκισης στην κατάληξη προηγούμενης αμφιλεγόμενης δίκης, αφού κατηγορήθηκε για «κατάχρηση εξουσίας» διότι κατήγγειλε δικαστή.

Ο πρόεδρος Μπερνάρντο Αρέβαλο, ο οποίος την παρασημοφόρησε τον Μάρτιο και προσπαθεί μάταια αφότου ανέλαβε να απομακρύνει από το αξίωμα της γενικής εισαγγελέα την κυρία Πόρας -έχει ζητήσει την παραίτησή της-, αντέδρασε μέσω X: «Ενώ η Βιρχινία υποχρεώνεται να εγκαταλείψει τη χώρα, οι διεφθαρμένοι κυκλοφορούν στον δρόμο με απόλυτη ατιμωρησία», τόνισε.

Η Διεθνής Αμνηστία έκρινε ότι η καταδίκη της κυρίας Λαπάρα είναι «νέο παράδειγμα του διωγμού για πολιτικούς λόγους σε βάρος όσων αγωνίστηκαν κατά της διαφθοράς» και τη χαρακτήρισε «κρατούμενη για λόγους συνείδησης».

Η πρώην εισαγγελέας συνελήφθη την 23η Φεβρουαρίου 2022, εν μέσω εκστρατείας καταστολής, επί των ημερών του πρώην προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι (2020-2024), που είχε στόχο περίπου τριάντα εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που ήταν αρμόδιοι για υποθέσεις διαφθοράς.

Πολλοί από αυτούς επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Κανένας δεν θα έπρεπε να υπομένει αυτό που αναγκάστηκα να αντιμετωπίσω το τελευταίο διάστημα. Φυλακίστηκα αυθαίρετα για δυο χρόνια, κατά τα οποία υπέστην απάνθρωπη μεταχείριση», ανέφερε η κυρία Λαπάρα.

Η Γουατεμάλα καταλαμβάνει την 154η θέση από τις 180 στην κατάταξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, με την επίδοσή της ως προς την αντίληψη της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση να βαθμολογείται 23/100. Η κλίμακα της ΜΚΟ ξεκινά από το μηδέν (εκτεταμένη διαφθορά) και φθάνει ως το 100 (καμιά διαφθορά).

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play