Προοπτικές Ειρηνικών Συμφωνιών στη Γάζα: Η Ουάσιγκτον Ανακοινώνει «Πρόοδο»

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι σημειώθηκε «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κάιρο για την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινούς κρατικούς χώρους. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς ο πόλεμος διαρκεί πλέον 323 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Τουλάχιστον 9 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα σήμερα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πιέζει για την επίτευξη μιας συμφωνίας, συναντήθηκε με τους ηγέτες των δύο αραβικών κρατών που μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις: τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι επικεφαλής της Μοσάντ, Δαυίδ Μπαρνέα, και της Σιν Μπετ, Ρονέν Μπαρ, μια εβδομάδα μετά από προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων στη Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, η αποστολή τους στο Κάιρο αποσκοπεί στην «πρόοδο για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους» που απήχθησαν κατά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που σηματοδότησε την κλιμάκωση του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακο.

Στις συνομιλίες παρίστανται ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκέρκ, ενώ η Χαμάς δεν συμμετέχει στις διαδικασίες αυτές, όπως συνέβη και στη Ντόχα.

«Πραγματοποιήθηκε πρόοδος. Είναι απαραίτητο να καταλήξουν τα δύο μέρη σε συμφωνία και να την εφαρμόσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, τονίζοντας ότι οι αναφορές που λένε ότι «οι συνομιλίες βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση» είναι «ανακριβείς».

Όπως ανέφερε ο Κέρμπι, οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν την Πέμπτη, είναι «εποικοδομητικές» και υπάρχει ελπίδα ότι η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Μια αιγυπτιακή πηγή επεσήμανε ότι στις συνομιλίες συμμετέχουν και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του Κατάρ, ενώ εκτίμησε ότι αύριο Κυριακή θα αρχίσει «διευρυμένος» κύκλος συνομιλιών, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει «σημείο καμπής» για την επίτευξη συμφωνίας.

Η Ουάσιγκτον συζητά με τους μεσολαβητές νέες προτάσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ο Χουσάμ Μπαντράν, στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιμονή του Νετανιάχου στη διατήρηση των στρατευμάτων του σε στρατηγική θέση κατά μήκος των συνόρων Λωρίδας της Γάζας-Αιγύπτου, γνωστή ως Διάδρομος της Φιλαδέλφειας, καταδεικνύει την «άρνησή του να κλείσει τελική συμφωνία».

Η Χαμάς δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί «τίποτα λιγότερο από την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής» από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.

Ο Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, που κατέλαβε τον Μάιο, «για να αποτραπεί ο επανεξοπλισμός της Χαμάς που θα της επέτρεπε να επαναλάβει τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου», σύμφωνα με το γραφείο του.

Από την πλευρά της, η Χαμάς επιθυμεί να εφαρμοστεί η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου, η οποία περιλαμβάνει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από πυκνοκατοικημένες περιοχές, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων φυλακισμένων. Σε δεύτερη φάση, θα προγραμματιστεί η πλήρης αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την Λωρίδα της Γάζας.

«Ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε λύσεις και ο πόλεμος θα σταματήσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ουμ Μουχάμαντ Ουάντι, κάτοικος της Γάζας που έχει απογοητευτεί από την τρέχουσα κατάσταση.

Οι μάχες συνεχίζονται, με αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν πυρά πυροβολικού και χερσαίες συγκρούσεις στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη δυτική Χαν Γιούνις τη νύχτα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων, περιλαμβανομένων τεσσάρων γυναικών και τεσσάρων παιδιών, σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Γάζας.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί στη Χαν Γιούνις και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσέιρατ είχαν ως αποτέλεσμα 12 νεκρούς και 15 τραυματίες.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι «εξάλειψαν δεκάδες τρομοκράτες και κατέστρεψαν πολλές τρομοκρατικές υποδομές» σε διάφορες περιοχές.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει εκτοπισμό σχεδόν όλου του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, με σοβαρές ελλείψεις σε στέγη, τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος περιγράφει την ανθρωπιστική κατάσταση ως «καταστροφική».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, μετά από τις απειλές του Ιράν και συμμάχων του να απαντήσουν στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι υπό πίεση στα βόρεια σύνορά του, όπου καθημερινά σημειώνονται ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολά, η οποία έχει ανοίξει μέτωπο από τις 8 Οκτωβρίου για να υποστηρίξει τη Χαμάς.

Χθες, επτά μαχητές της Χεζμπολά, σύμφωνα με το λιβανικό κίνημα, καθώς και ένα παιδί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν μια ανεπανάληπτη επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.199 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, οι 105 παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο, ενώ 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τη Χαμάς, που ανέλαβε την εξουσία το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες επιθέσεις σε αντίποινα, οι οποίες έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 40.265 θάνατους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι ήταν άμαχοι και πόσοι μαχητές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

©

Loading