Πρόστιμο μαμούθ ύψους 265 εκατομμυρίων ευρώ στη Meta λόγω παραβίασης δεδομένων χρηστών

Πρόστιμο μαμούθ ύψους 265 εκατομμυρίων ευρώ στη Meta λόγω παραβίασης δεδομένων χρηστών

Το Facebook έχει την ευρωπαϊκή έδρα του στην Ιρλανδία, οπότε εναπόκειτο στην ιρλανδική ρυθμιστική αρχή να διεξάγει την έρευνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Στον αμερικανικό γίγαντα κοινωνικής δικτύωσης Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, επιβλήθηκε από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή (DPC), εκ μέρους της ΕΕ, ένα βαρύ πρόστιμο ύψους 265 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή δεν κατάφερε να προστατεύσει επαρκώς τα δεδομένα των χρηστών της. Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) της Ιρλανδίας είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2021 την έναρξη έρευνας με στόχο το Facebook για λογαριασμό της ΕΕ, μετά την αποκάλυψη της παραβίασης των δεδομένων περισσότερων από 530 εκατομμυρίων χρηστών από χάκερ που χρονολογούνται από το 2019.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις εφαρμογές «Facebook Search, Facebook Messenger Contact Importer και Instagram Contact Importer μεταξύ 25 Μαΐου 2018 και Σεπτεμβρίου 2019» και αποσκοπούσε να διαπιστώσει αν η Meta είχε προστατεύσει επαρκώς τα δεδομένα των χρηστών της σε σχέση με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Το Facebook έχει την ευρωπαϊκή έδρα του στην Ιρλανδία, οπότε εναπόκειτο στην ιρλανδική ρυθμιστική αρχή να διεξάγει την έρευνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η απόφαση για την επιβολή προστίμου στη Meta και τις επηρεαζόμενες θυγατρικές της ελήφθη την Παρασκευή μετά από διαπιστώσεις για «παραβιάσεις των κανονισμών της ΕΕ (GDPR)», αναφέρει αναλυτικά η CPD. Ζητείται επίσης από τη Meta μια σειρά διορθωτικών ενεργειών.

Λεηλασία των προφίλ

Ο χάκερ είχε χρησιμοποιήσει μια μέθοδο «αρπαγής» των προφίλ του Facebook μέσω λογισμικού που μιμείται τη λειτουργία του δικτύου που βοηθά τα μέλη να βρίσκουν εύκολα φίλους, αφαιρώντας λίστες επαφών.

«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων είναι απαραίτητη για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής μας», απάντησε εκπρόσωπος της Meta. «Για τον λόγο αυτό έχουμε συνεργαστεί πλήρως με την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε αυτό το σημαντικό θέμα. Έχουμε προβεί σε αλλαγές στα συστήματά μας», πρόσθεσε.

Ο κανονισμός GDPR, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2018, δίνει στις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερη εξουσία για την προστασία των καταναλωτών από την κυριαρχία των Facebook, Google, Apple και Twitter, οι οποίες, δελεασμένες από την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, έχουν επιλέξει την Ιρλανδία ως έδρα τους. Ο κανονισμός προβλέπει ότι οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμο έως και 4% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών των εν λόγω ομίλων.

Πηγή: RTS.CH

Δείτε επίσης: Έλον Μασκ: Ετοιμάζεται για μάχη 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον ντράμερ του heavy metal

Loading