Πρωτοβουλία της Κομισιόν για περιβάλλοντα χωρίς καπνό: Στ. Κυριακίδου – Καμία ασφαλής έκθεση στο παθητικό κάπνισμα

Πρωτοβουλία της Κομισιόν για περιβάλλοντα χωρίς καπνό: Στ. Κυριακίδου – Καμία ασφαλής έκθεση στο παθητικό κάπνισμα

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα την πρωτοβουλία για αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου για περιβάλλον χωρίς καπνό, με στόχο την καλύτερη προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος και των αερολυμάτων.

Η Επιτροπή θα παρέχει στήριξη μέσω άμεσης επιχορήγησης ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health και 80 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Horizon, προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι στον τομέα του καπνού και της νικοτίνης, καθώς και να υποστηριχθεί η πρόληψη του εθισμού.

Η νέα πρωτοβουλία συνιστά στα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις πολιτικές για το περιβάλλον χωρίς καπνό σε βασικούς εξωτερικούς χώρους, για την καλύτερη προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων.

Αυτοί οι χώροι περιλαμβάνουν υπαίθριους χώρους αναψυχής, όπως δημόσιες παιδικές χαρές, πάρκα αναψυχής και δημόσια κτίρια, καθώς και χώρους που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Η Κομισιόν τονίζει ότι το παθητικό κάπνισμα δεν έχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης και προκάλεσε περισσότερους από 53.000 θανάτους στην ΕΕ το 2021.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω της κατανάλωσης καπνού στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων δεκάδες χιλιάδες από το παθητικό κάπνισμα. Υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των πολιτών, ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων, από την έκθεση σε επιβλαβή καπνό.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης την επέκταση των πολιτικών για το περιβάλλον χωρίς καπνό σε αναδυόμενα προϊόντα όπως τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού (HTP) και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από πολύ νεαρούς χρήστες.

Η Επιτροπή θα αναπτύξει μια εργαλειοθήκη πρόληψης για την υποστήριξη της προστασίας της υγείας των παιδιών και των νέων.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου έχει θέσει στόχο τη δημιουργία μιας «Γενιάς Χωρίς Καπνό» έως το 2040, όπου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί καπνό.

©

Loading