Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν κατά πλειοψηφία τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια από τη ρωσική εισβολή, ωστόσο παρατηρείται σημαντική πτώση της στήριξης μέσα στο 2024, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται σήμερα από εξειδικευμένο ινστιτούτο στο Κίεβο.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) διεξήγαγε μια τηλεφωνική έρευνα σε δείγμα 2.000 ανθρώπων που ζουν σε εδάφη υπό ουκρανικό έλεγχο μεταξύ 2 και 17 Δεκεμβρίου, περίπου ένα μήνα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, γεγονός που αναζωπύρωσε εικασίες για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στα τέλη του 2024, το 52% των Ουκρανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι «έχουν εμπιστοσύνη» στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ποσοστό που μειώθηκε απότομα σε σύγκριση με το τέλος του 2023 (77%). Αυτό αντικατοπτρίζει την έλλειψη υποστήριξης προς τον Ουκρανό πρόεδρο έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια ολοκληρωτικού πολέμου.
Η τρέχουσα υποστήριξη προς τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, είναι πιο έντονη στη Δυτική Ουκρανία (60%) και στην Κεντρική (52%), περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί όσο άλλες από τον πόλεμο, ενώ η στήριξη είναι λιγότερη στην Ανατολική (μόνο 42%) και στη Νότια (46%), όπου διεξάγονται οι περισσότερες μάχες.
Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, σχεδόν 4 στους 10 Ουκρανούς (39%) δηλώνουν ότι «δεν έχουν εμπιστοσύνη» στον πρόεδρό τους, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023 (22%).
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο διάλογος για πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα έχει ενταθεί, με φόντο τη ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς (ανατολικά) και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.
Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος έχει διαβεβαιώσει ότι θέλει να τερματίσει γρήγορα τη «σφαγή» στην Ουκρανία, προκαλώντας φόβους στο Κίεβο ότι θα πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία για να επιτύχει την ειρήνη.
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, απαιτεί «εγγυήσεις ασφαλείας» από τους δυτικούς συμμάχους του, με επικεφαλής τους Αμερικανούς, πριν από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξελέγη τον Απρίλιο του 2019, υποσχόμενος κυρίως να αγωνιστεί για ειρήνη με τη Ρωσία. Στη συνέχεια, η δημοτικότητά του μειώθηκε, προτού εκτοξευθεί σε σχεδόν 90% μετά την ευρείας κλίμακας ρωσική εισβολή το 2022.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ