Ρεσιτάλ προκλητικότητας από τον Τσαβούσογλου: «Που ήσασταν όταν η Ελλάδα εμπόδιζε την ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ»;
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Ρεσιτάλ προκλητικότητας από τον Τσαβούσογλου: «Που ήσασταν όταν η Ελλάδα εμπόδιζε την ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ»;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε ως «κακομαθημένη» την Ελλάδα η οποία για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της…Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ όπως ανέφερε

Με την Ελλάδα ασχολείται για άλλη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η γειτονική χώρα δέχεται πολλές πιέσεις κυρίως από ΗΠΑ και Βρετανία έτσι ώστε να δώσει θετική απάντηση στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την Άγκυρα να παρουσιάζει τα δικά της επιχειρήματα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει αυτές τις πιέσεις.

«Όταν πρόκειται για την ασφάλεια του έθνους μας, δεν κάνουμε παραχωρήσεις. Στεκόμαστε δίπλα στις χώρες που είναι υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Αυτό που θέλουμε από αυτούς, δεν είναι αδύνατο. Υποστηρίζετε την τρομοκρατία… σταματήστε να το κάνετε. Οι τρομοκράτες βρίσκονται στη χώρα σας, έχετε ανοίξει τις πόρτες σας σε αυτούς, επιτρέπετε τις δραστηριότητές τους, κάνετε τα στραβά μάτια στη χρηματοδότησή τους. Τους επιτρέπετε να κάνουν τη δουλειά τους, δεν τους εμποδίζετε. Αν θέλετε να είστε σύμμαχος, δεν μπορείτε να βλέπετε την Τουρκία ως εχθρική χώρα. Δεν μπορείτε να επιβάλλετε εμπάργκο λόγω του αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Αν δεν μπορείς να τα εφαρμόσεις αυτά, τότε δεν μπορείς να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι τόσο απλό» ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Εμείς δεν λέμε σε κάποιες χώρες να αλλάξουν το όνομά τους όπως έκανε η Ελλάδα στη “Μακεδονία”. Ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι μια χώρα να αλλάζει το όνομα της, για έναν λαό πόσο δύσκολο είναι. Που ήσασταν όταν η Ελλάδα ήταν τόσο κακομαθημένη και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της “Μακεδονίας”; Πού ήταν τότε η αλληλεγγύη σας;».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε με άλλα λόγια ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για όλα δηλώνοντας πως «υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας, η οποία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της».

«Η ισχύς ενός κράτους στην εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τη στρατιωτική και οικονομική του ισχύ, καθώς και τη γεωπολιτική του θέση. Η Τουρκία τα έχει όλα αυτά και γίνεται ισχυρότερη κάθε μέρα, το πιο σημαντικό από αυτά είναι ένα έθνος που ζει με την αγάπη στην πατρίδα… από εκεί αντλεί τη δύναμή του. Το να σταματήσεις τους πολέμους δεν είναι εύκολο πράγμα. Αυτό απαιτεί ισχυρή ηγεσία. Πρέπει να υπάρχει ισχυρό κράτος, ισχυρή διπλωματία. Εδώ έχουμε έναν ισχυρό ηγέτη, τον οποίο ζηλεύει ο κόσμος, τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο ίδιος έκανε αναφορά και στα δικαιώματα και το δίκαιο των ομογενών λέγοντας πως όταν πρόκειται γι’ αυτά, «έχουμε ευθύνες απέναντι στην ιστορία» και ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία».

Συμπλήρωσε πως «ως Τουρκία δεν θα περιοριστούμε στα σύνορά μας και θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε όλο τον κόσμο. Ο τόπος που δεν πάμε δεν είναι δικός μας».

Δείτε επίσης: Τσαβούσογλου: «Αν θέλεις να γίνεις σύμμαχος μας την Τουρκία δεν μπορείς να την βλέπεις ως εχθρική χώρα»

Loading

Play