Reuters: «Χαμηλές οι προσδοκίες για έξοδο στις αγορές»

Reuters: «Χαμηλές οι προσδοκίες για έξοδο στις αγορές»

«Χαμηλό προφίλ» συνιστά το Reuters να κρατάει η Ελλάδα για την έξοδο στις αγορές, λίγες ώρες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το διάγγελμα Τσίπρα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο εξηγεί πως οι ευρύτερες πολιτικές εντάσεις περιορίζουν τις προσδοκίες για έξοδο στις αγορές των επόμενο μήνα. Όπως σημειώνει, η χώρα είναι διατεθειμένη να επιστρέψεις στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου ήδη από τον Σεπτέμβριο, καθώς επιδιώκει να ανοικοδομήσει την καμπύλη επιτοκίων της και να αποκατασταθεί ως κανονικός δανειζόμενος.

Η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία την ανάγκασαν να αναβάλει τα σχέδια τον Μάιο και σήμερα, η κρίση της τουρκικής λίρας δημιουργεί ένταση και μία τέτοια έκδοση γίνεται ξανά ακριβή.

Τρεις από τους κύριους διαμεσολαβητές (primary dealers) της Ελλάδας, οι τράπεζες που διορίζονται για να αγοράσουν το κρατικό χρέος και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς, εκτιμούν ότι η χώρα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως 5% για να προσελκύσει επενδυτές.

«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή», δήλωσε ένας από τους διαμεσολαβητές, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλάει για πελάτες.

«Θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο premium και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα», συμπληρώνει.

Δύο άλλοι τραπεζίτες, που εργάζονται για primary dealers της Ελλάδας, συμφώνησαν, με τον έναν να υποστηρίζει πως οι εταιρείες αναδοχής έχουν «λογική» και είναι απίθανο να σπεύσουν σε συμφωνία.

Το τρέχον 10ετές ομόλογο, που λήγει τον Ιανουάριο του 2028, έφτασε μόλις το 3,81% τον Ιούλιο αλλά τώρα διαπραγματεύεται στο 4,33%.

«Ηταν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και περιμένουμε να δούμε περισσότερη έκδοση ομολόγων», δηλώνει ο Νικ Γκάρτσαιντ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, μίας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο.

«Η επενδυτική περίπτωση είναι εκεί, αλλά όπως συμβαίνει με όλα αυτά τα πράγματα είναι θέμα τιμολόγησης», σημειώνεται.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ανήγγειλε επίσημα μια προγραμματισμένη πώληση 10ετών ομολόγων και οι στρατηγικοί της DZ Bank σημείωσαν ότι, χάρη στην τελική δόση των 15 δισ. ευρώ (17,2 δισ. ευρώ) από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, δεν εξαρτάται επί του παρόντος τυχόν περαιτέρω έσοδα από πωλήσεις ομολόγων.

Ακόμη και χωρίς νέες συμφωνίες ομολόγων, η Ελλάδα θα είχε πλεόνασμα εσόδων 13,1 δισ. ευρώ για το 2018 και το 2019 μαζί, ανέφεραν σε ερευνητικό σημείωμα.

Οι τρεις τραπεζίτες δήλωσαν ότι μια νέα προμήθεια έκδοσης οπουδήποτε μεταξύ 25 και 40 μονάδων βάσης θα ήταν πιθανότατα απαραίτητη για να πάρει μια δεκαετή πώληση ομολόγων συμφωνία μακριά.

Η μορφή της καμπύλης των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων δείχνει ότι ένα δάνειο του Σεπτεμβρίου του 2028 θα τελεί υπό διαπραγμάτευση με απόδοση περίπου 4,40-4,45%.

 

Loading

Play