Robofly: Η πρώτη ρομποτική μύγα άνοιξε τα φτερά της! (vd)

Robofly: Η πρώτη ρομποτική μύγα άνοιξε τα φτερά της! (vd)

Η τεχνολογία των drones εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ για πρώτη μία ρομποτική μύγα πέταξε για λίγο στον αέρα μόνο της, χωρίς να είναι προσδεμένη σε κάποιο καλώδιο. Πρόκειται για το λεγόμενο Robofly, που έκανε μια μικρή πτήση, αλλά και ένα γιγάντιο άλμα όσον αφορά τα ρομπότ.

Τα ιπτάμενα ρομπότ μεγέθους εντόμου, που ουσιαστικά αποτελούν μικροσκοπικά drones (microdrones), κινούνται ανεβοκατεβάζοντας τα μηχανικά φτερά τους, καθώς είναι πολύ μικρά για να διαθέτουν έλικες όπως τα μεγάλα drones.

Το πρόβλημα με το βάρος των εξαρτημάτων

Μέχρι σήμερα, τα ρομποτικά έντομα ήταν συνδεμένα με σύρμα με το έδαφος, για να παίρνουν ενέργεια, καθώς τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που τους επιτρέπουν να κινούνται ήταν πολύ βαριά για να μπορέσουν τα «έντομα» να σηκωθούν στον αέρα μόνα τους.

Για πρώτη φορά, ωστόσο, μηχανικοί του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον έκοψαν τον «ομφάλιο λώρο» και πρόσθεσαν ένα «εγκέφαλο», επιτρέποντας στο RoboFly να κάνει την πρώτη ασύρματη πτήση του.

Robofly: Η πρώτη ρομποτική μύγα άνοιξε τα φτερά της! (vd)

Πώς λειτουργεί η ρομποτική μύγα

Το RoboFly αποτελεί διάδοχο του RoboBee, που είχε ένα σύρμα για «λουρί». Είναι λίγο βαρύτερο από οδοντογλυφίδα και κινείται με τη βοήθεια μιας ακτίνας λέιζερ που στέλνεται από το έδαφος. Διαθέτει ένα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό «εγκέφαλο» και ένα εξίσου μικρό φωτοβολταϊκό, που μετατρέπει την ενέργεια του λέιζερ σε ηλεκτρισμό, ώστε να μπορεί να κινεί τις φτερούγες του.

Στο μέλλον, θα κινείται με δικές του μικροσκοπικές μπαταρίες και όχι με τη βοήθεια της ακτίνας λέιζερ ή θα αντλεί ενέργεια από τα σήματα των ραδιοσυχνοτήτων. Επίσης, θα αποκτήσει πιο εξελιγμένο εγκέφαλο και αισθητήρες, ώστε να πλοηγείται αυτόνομα και να αναλαμβάνει διάφορες εργασίες.

Τέτοια microdrones έχουν πολλά πλεονεκτήματα, καθώς είναι φθηνά και μπορούν εύκολα να τρυπώσουν σε στενά μέρη, όπου είναι αδύνατο να εισχωρήσει ένα μεγάλο drone. Στο μέλλον θα αναλάβουν διάφορες εργασίες, από το να παρακολουθούν γεωργικές καλλιέργειες έως να βοηθάνε σε φυσικές καταστροφές και να ανιχνεύουν διαρροές αερίων (π.χ. μεθανίου).

Το Robofly σε δράση:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play