Ρωσία: Ακτιβιστής καταδικάστηκε για αναρτήσεις του κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Ένας Ρωσοκαναδός ακτιβιστής των Pussy Riot καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μόσχας για αναρτήσεις του στα social media, όπου επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο 36χρονος Πιότρ Βερζίλοφ καταδικάστηκε από το δικαστήριο, σε έξι χρόνια και τέσσερις μήνες ενώ είχε αναλάβει τις Pussy Riot όταν φυλακίσθηκαν τα μέλη του, μετά από μια διαμαρτυρία τον Φεβρουάριο του 2012 κατά την οποία φορώντας μπαλακλάβες εισέβαλλαν στο Καθεδρικό ναό του Ιησού του Σωτήρος στη Μόσχα, κραυγάζοντας ένα τραγούδι κατά του Πούτιν.

propoli

Την περασμένη εβδομάδα το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε επίσης ερήμην μια άλλη ακτιβίστρια του συγκροτήματος Pussy Riot, τη Λούσια Στέιν, σε έξι χρόνια φυλάκιση, βάσει της νομοθεσίας περί λογοκρισίας εν καιρώ πολέμου.

Ο Βερζίλοφ αναρτούσε συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις επικριτικές για τον πόλεμο στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων βίντεο που έδειχναν μαζικούς τάφους στο προάστιο του Κιέβου Μπούτσα.

Το κανάλι Ostorozhno Novosti στο Telegram ανέφερε ότι το δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας έκρινε τον Βερζίλοφ ένοχο για διασπορά «σκόπιμα ψευδών» πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό.

Ο Βερζίλοφ είχε καταδικαστεί πέρυσι για το εν λόγω αδίκημα, αλλά ένα εφετείο ακύρωσε την απόφαση τον Μάρτιο για αδιευκρίνιστους λόγους και έδωσε εντολή να επαναληφθεί η δίκη.

Ο Βερζίλοφ εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2020, αφότου οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στην οικία του και είχε κατηγορηθεί για το ότι δεν τις ενημέρωσε ότι είναι και υπήκοος του Καναδά, όπου έζησε μέρος των παιδικών του χρόνων.

Την περασμένη άνοιξη είχε ανακοινώσει ότι συμμετείχε στον ουκρανικό στρατό πολεμώντας κατά της Ρωσίας, αν και είναι ασαφές εάν βρίσκεται ακόμη εκεί.

Ο Βερζίλοφ δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί άμεσα για να σχολιάσει την απόφαση.

Το 2014, ο ίδιος και άλλοι ακτιβιστές του συγκροτήματος Pussy Riots ίδρυσαν τον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediazona, ο οποίος αναφέρεται στο εγκληματικό δικαστικό σύστημα της Ρωσίας.

Ο Βερζίλοφ, που υπήρξε σύμμαχος του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, όπως και ο Ναβάλνι, είχε νοσηλευθεί στη Γερμανία από πιθανή δηλητηρίαση, αφότου αρρώστησε ξαφνικά στη Ρωσία το 2018 και έχασε προσωρινά την όραση, την ακοή και την ικανότητά του να περπατάει.

Δείτε επίσης: Μιχ. Κατρίνης: «Η Golden Visa δημιούργησε φούσκα στην αγορά ακινήτων»

Loading