Ρωσία: «Μπορούμε να ανταποκριθούμε στις πιο δύσκολες προκλήσεις» ανέφερε στην ετήσια ομιλία του ο Πούτιν

Ρωσία: «Μπορούμε να ανταποκριθούμε στις πιο δύσκολες προκλήσεις» ανέφερε στην ετήσια ομιλία του ο Πούτιν

Μεγάλη μέρα θεωρείται για τη Ρωσία η ετήσια ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενόψει και των προεδρικών εκλογών, όπου αναμένεται ο Ρώσος πρόεδρος να ανανεώσει τη θητεία του για άλλα έξι χρόνια.

Η ομιλία του προέδρου της Ρωσίας και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, είναι μεγάλη μέρα στο εθνικό ημερολόγιο της χώρας. Το άρθρο 84 του Ρωσικού Συντάγματος του 1993 λέει ότι ο πρόεδρος θα «απευθύνεται στο λαό με ετήσια μηνύματα για την κατάσταση στη χώρα, για τις κατευθυντήριες γραμμές της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του κράτους».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε την περυσινή ομιλία του για να κατηγορήσει τη Δύση για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και να ισχυριστεί ότι η Ρωσία έπρεπε να «προστατεύσει τον λαό και την ιστορία της» διεξάγοντας μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Φέτος επικεντρώνεται στα πρόσθετα μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τις νέες κοινωνικές πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών. Δίνει έμφαση στα εσωτερικά, λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, τονίζουν οι αναλυτές.

«Μόνο μαζί μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλα τα σχέδιά μας. Έχουμε αποδείξει ότι η Ρωσία είναι ικανή να ανταποκριθεί στις πιο δύσκολες προκλήσεις, τόνισε ο αρχηγός του κράτους. Υποστηρίξαμε τους αδελφούς και τις αδερφές μας· φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη θρυλική «Ρωσική Άνοιξη» είπε μεταξύ άλλων εγκαινιάζοντας το διάγγελμά του.

Ο Πούτιν που διεκδικεί για πέμπτη φορά την προεδρία, απευθύνεται στο λαό, δύο περίπου εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Ρωσία, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα του δώσουν άλλη μια εξαετή θητεία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, η ομλία του φέτος προβάλλεται σε κινηματογράφους σε 17 ρωσικές πόλεις, αλλά και σε γιγαντοθόνες στους κεντρικούς δρόμους της Μόσχα.

Δυτικοί δημοσιογράφοι έχουν επίσης προσκληθεί για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια. Η πρόωρη ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές εν τω μεταξύ, ξεκίνησε στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Άπω Ανατολής. Στη χερσόνησο της Καμτσάτκα 19 πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου. Οι επίσημες εκλογές θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου.

Στόχος της ομιλίας του Πούτιν είναι να ενισχύσει τη δημόσια υποστήριξή του και να διασφαλίσει ότι μια Ρωσία χωρίς αυτόν φαίνεται «αδιανόητη», δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα. Ο Ρώσος ηγέτης είπε «νομίζει ότι ο πόλεμος αρχίζει να πηγαίνει κάπως με τον τρόπο του τώρα» μετά τα τακτικά κέρδη στο πεδίο της μάχης και τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία που έχει σταματήσει.

«Ουσιαστικά, το θέμα της σημερινής ομιλίας είναι να υπογραμμιστεί η σημασία του Πούτιν για οτιδήποτε έχει σημασία για τους Ρώσους», είπε ο σερ Λόρι. «Θα αφορά την επίδειξη δημόσιας υποστήριξης στον Πούτιν και τις πολιτικές του – ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στον κ. Πούτιν, [ότι] η Ρωσία χωρίς τον Πούτιν είναι αδιανόητη και ότι η Ρωσία εξαρτάται από τον Πούτιν για να σταθεί απέναντι σε μια εχθρική Δύση», είπε.

Ανησυχία για την Υπερδνειστερία

Την ίδια ώρα φουντώνουν οι φήμες πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα ανακοινώσει ότι θα σταλούν ρωσικά στρατεύματα για να «προστατεύσουν» τη φιλορωσική, αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία. Αξιωματούχοι της αυτονομιστικής περιοχής απηύθυναν έκκληση στη Ρωσία χθες (28/2) για «προστασία» έναντι της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Μολδαβίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απάντησε λέγοντας ότι η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων της Υπερδνειστερίας – αποκαλώντας τους «συμπατριώτες» – είναι μία από τις προτεραιότητες της Ρωσίας και ότι θα εξετάσει προσεκτικά το αίτημα, δήλωσε το υπουργείο στο RIA Novosti.

Aύριο στη Μόσχα, η κηδεία του Ναβάλνι

Η κηδεία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια απομακρυσμένη ποινική αποικία της Αρκτικής, θα τελεστεί στη Μόσχα την Παρασκευή (1/3) δήλωσε η οικογένειά του και ο εκπρόσωπός του.

Η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια ανακοίνωσε την ημερομηνία της κηδείας την Τετάρτη, αλλά είπε ότι δεν ήταν σίγουρη αν θα διεξαχθεί ειρηνικά και ότι τα σχέδια για πολιτικό μνημόσυνο είχαν μπλοκαριστεί. «Η κηδεία θα γίνει και δεν είμαι σίγουρη ακόμη αν θα είναι ειρηνικά ή αν η αστυνομία θα συλλάβει όσους ήρθαν να αποχαιρετήσουν τον σύζυγό μου», είπε σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η κηδεία θα τελεστεί στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στη νοτιοανατολική συνοικία Mαριίνο της Μόσχας το απόγευμα της Παρασκευής, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, αφού αρκετές τοποθεσίες αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν τη λειτουργία. Στη συνέχεια θα ταφεί στο νεκροταφείο Borisovskoye, περίπου 2,5 χιλιόμετρα μακριά στην άλλη πλευρά του ποταμού Mόσκοβα.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι κατηγόρησαν το Κρεμλίνο ότι ματαίωσε τις προσπάθειές τους να οργανώσουν ένα ξεχωριστό πολιτικό μνημόσυνο σε μια αίθουσα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους ανθρώπους. Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες ρυθμίσεις.

Δείτε επίσης: Ζεράλντ Νταρμανίν: Η Ρωσία είναι ο «κυριότερος εχθρός» της Γαλλίας

Loading