Ρωσία: Έκανε δοκιμή εκτόξευσης πυρηνικού πυραύλου

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σεργκέι Ιβάνοφ, ο οποίος είναι προεδρικός εκπρόσωπος για την προστασία του περιβάλλοντος και τις μεταφορές και μέλος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή σχετικά με τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Avangard.

Αυτός ο πύραυλος, εξοπλισμένος με υπερηχητικό όχημα επανείσοδου στην ατμόσφαιρα, αναμένεται να εξασφαλίσει τη ρωσική ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες.

propoli

Ο Ιβάνοφ πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη θα διατηρήσει τη Ρωσία σε μια ηγετική θέση όσον αφορά τα νέα συστήματα οπλισμού.

Το Avangard είναι ένα μοναδικό όπλο, κανείς στον κόσμο δεν το έχει. Μόνο το Avangard εξασφαλίζει την εθνική μας ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες ή ίσως και αιώνες”, δήλωσε.

Ο Ιβάνοφ αναφέρθηκε ακόμα στον πύραυλο κρουζ Burevestnik με απεριόριστο βεληνεκές και την πυρηνική τορπίλη Poseidon, καθώς και το λέιζερ Peresvet. “Έχουμε επανεξοπλίσει πλήρως τον στόλο των πυρηνικών υποβρυχίων μας”, είπε και ανέφερε τα υποβρύχια κλάσης Borey που είναι οπλισμένα με τον ICBM Bulava.

Υπήρξαν αποτυχίες κατά τα αρχικά στάδια των δοκιμών, ωστόσο είναι αναπόφευκτες. “Μετά από δεκάδες δοκιμές η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται, οι πύραυλοι άρχισαν να πετούν σωστά και με ακρίβεια και έγιναν δεκτοί σε υπηρεσία”, δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι οι δυτικές χώρες κινδυνεύουν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο αν στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα διαθέτει τα όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. Ο Πούτιν έχει στο παρελθόν μιλήσει για τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αλλά η πυρηνική προειδοποίηση που απηύθυνε χθες ήταν από τις πιο σαφείς.

Πάντως χθες ο Πούτιν δήλωσε και κάτι ακόμα. Ότι οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο διάστημα είναι αβάσιμοι.

Πρόσφατα αυξήθηκε ο αριθμός των αβάσιμων κατηγοριών κατά της Ρωσίας, οι οποίες ισχυρίζονται ότι σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα στο διάστημα.

Τέτοιες ψευδείς ιστορίες – και δεν είναι τίποτα άλλο από ψευδείς ιστορίες – είναι ένα τέχνασμα για να μας σύρουν σε συνομιλίες με τους δικούς τους όρους, κι έτσι ωφελούν μόνο τις ΗΠΑ”, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε ξανά η δίκη στους συλληφθέντες των επεισοδίων

Loading